Loading...
Siirt Gastronomi Kongresi’ne Ajansımızdan Destek 30 Ekim 2017 | 14:17
Siirt mutfağının kültürel miras olarak geleceğe taşınması, tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla Siirt Valiliği, Siirt Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, ile Ajansımızın iş birliği ile İstanbul’da Siirt Gastronomi Kongresi gerçekleştirildi.

Kongre, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu’nun Turizoom Şirketi organizasyonu ile İstanbul’da The Green Park Pendik Hotel’de yapıldı. Kongre’nin açılışı ünlü televizyon programcısı Coşkun Aral ın Siirt belgeseli gösterimiyle yapıldı. Aral yaptığı konuşmada, memleketi Siirt’in kültürel ve yöresel lezzetleriyle ilgili bilgi verdi. Siirt in hem yöresel hem tarihi kültürünün daha fazla tanıtılması ve uluslararası organizasyonlarda yerini alması gerektiğine işaret etti. Coşkun Aral, doğduğu, büyüdüğü Siirt e çok şey borçlu olduğunu söyledi. Kentin gastronomi kültürüyle yakından ilgilendiğini dile getirerek “Siirt mutfağı irdelenirse bence dünyanın kurtuluşunu sağlayacak reçeteler var” dedi. Siirt’in çok dilli bir kültür olduğunu dile getiren Aral, Gaziantep ve Antakya gibi olmasını istediği kent ile ilgili bir belgesel çektiğini anlattı. Belgesele, Siirt Valiliği ve Belediyesi’nin verdiği destekler için teşekkür ederek, belgeselde Siirt in yöresel lezzetleri ve tarihinin anlatıldığını söyledi.

Siirt Milletvekili Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay yaptığı açılış konuşmasında “Siirt’in tarihi ve yemek kültürü binlerce yıllık bir maziye dayanıyor. Gastronomi konusu bir kimya gibi işlenmeli. Can boğazdan gelirken can yine boğazdan çıkıyor. Dolayısıyla Siirt lezzet geleneğinde ciddi bir kültür ve lezzete katılan samimiyet var. Gastronomi konusunda Siirt olarak ciddi ataklar gerçekleştireceğiz. Gastronomi olgusu Siirt’in Turizm haritasına çok şey katacaktır. Bu konuya ön ayak olan değerli kardeşim çocukluk ve okul arkadaşım Ali Can Aksu’ya, Siirt Valiliği’ne, Dicle Kalkınma Ajansı’na ve çok değerli katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür ederim” dedi.



Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Mardin’de Ulusal Turizm Kongresi sürerken orayı bırakıp sizlerle birlikte olmak için buraya geldim. Ben bir Mardinli olarak şunu söylemeliyim ki Siirt mutfağı Mardin ile yarışır durumdadır. Biliyoruz ki turist artık deniz, kum ve güneş dışında mutfağı da istiyor. Siirt sakin şehir (Cittaslow) potansiyeli olan, doğa ve kültür turizmine sahip bir şehirdir. Tarihi bir mekânda gastronomi uygulama merkezi kuracağız. Projede sahiplenme ve sürdürülebilirlik çok önemlidir; biz fitili ateşliyoruz gerisi yerel aktörlere kalıyor. DİKA olarak bu konuda bir dizi çalışmalarımız oldu. Özellikle Mezopotamya’nın tarihi coğrafyasında gastronominin çok önemli olduğunu ve Güneydoğu mutfağının özelikle Siirt mutfağının zenginliğini herkese duyurmamız gerekiyor. Kalkınma Ajansı olarak bu konuları her zaman destekliyoruz ve destek vermeye de devam edeceğiz” dedi.

Kongreye AK Parti MKYK Üyesi Ethem Sancak, Siirt Milletvekili Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yasin Aktay, Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, Siirt Eski Milletvekili Afif Demirkıran, Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Yönetimi, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, İz Tv Yayın Yönetmeni Gazeteci Çoşkun Aral ile Siirt Mutfağı kitabı yazarı Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç ve çok sayıda aşçı, turizmci, işadamı katıldı.