Loading...
Yabani Menengiç Ağaçlarını Siirt Fıstığı’na Dönüştürme Projesi 06 Ağustos 2016 | 00:08
Ajansımızın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen Midyat Ziraat Odası’nın uygulayıcısı olduğu, Midyat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün teknik ortaklığıyla değerlendirilemeyen yabani menengiç ağaçları aşılanarak Siirt Fıstığı’na dönüştürüldü.

Ajansımızın 2016 yılı saha çalışmaları kapsamında daha önce tespit edilen potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla öncül ve örnek bir çalışma yapılmasına karar verilmiştir. Mardin’de sayıları 2 milyonu aşan yabani menengiç ağaçlarının bulunduğu ve bunların en az yarısının Midyat’ta yer aldığı tahmin edilmektedir. Uygulanan proje için bu ağaçların yoğunlaştığı Mardin’in Midyat İlçesi’nin Kutlubey Köyü seçildi. Buradaki ağaçların bir kısmı orman arazilerinde olmakla birlikte önemli bir kısmı da vatandaşların kendi özel mülklerindeki arazilerde yer almaktadır. Ajansımız ile Midyat Kaymakamlığı işbirliğiyle Ajansın doğrudan faaliyet desteği kapsamında bir proje tasarlanmasına karar verildi. Bunun için daha önce kış budaması yapılmış 10 bin civarındaki ağaç Midyat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yetkinlikleri onaylanan geleneksel ve modern aşı ustaları tarafından aşılanmıştır.

Ajansımız tarafından desteklenen projenin toplam bütçesi yaklaşık 65 bin TL olup proje ile birlikte büyük bir katma değer ortaya çıkmaktadır. Uygulanan proje ile yaklaşık 500 dönüm alanda 10 bin yabani menengiç ağacı aşılanmıştır. Bunun sonucunda iki üç yıl zarfında ağaç başına 5 - 10 kilogram ürün verimi alınabileceği öngörülmektedir. Buna göre ilin ekonomisine yıllık en az 2 milyon TL kazandırılmış olacak ve bu kazanımın yarısı doğrudan köydeki çiftçilere yansıyacaktır. İldeki bütün ağaçların aşılanması sonucunda yıllık 400 milyon TL’lik bir gelir artışı söz konusu olacaktır.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ göreve geldiği günden bu yana öncelikli olarak Ajans Bölgesi’ndeki mevcut potansiyelin en etkin şekilde değerlendirilmesine yönelik çalışarak, yereldeki güçlü yanları kullanarak işsizlik ve göç gibi yapısal sorunlara uzun vadeli çözümler üretmeye odaklandıklarını belirtti. Bu bölgede proje üretmenin ve uygulamanın zorluklarını bildiklerini ve bu yüzden de paydaşlar ile yakın bir işbirliğinin zorunlu ve kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Altındağ “Bu proje ile daha önce yakacak olarak kullanılan atıl durumdaki menengiç ağaçlarının değerlendirileceğini ve gelir getirici faaliyetleri geliştirmenin zor olduğu kırsal alanda refah sağlanacaktır. Sürdürülebilirlik açısından bunun bir başlangıç olduğunu, projenin uygulama sonuçlarına bakarak daha büyük ve entegre bir proje geliştireceğiz” dedi.

Bu projeyle birlikte Midyat’ın yerel ve kırsal kalkınmasına yönelik önemli bir potansiyelin değerlendirilmesinde örnek teşkil eden bir çalışma yapılmıştır. Böylece güvenlik sorunlarına görece daha az duyarlı meyvecilik sektörünün daha hızlı yaygınlaştırılmasına örnek oluşturacak şekilde yerel ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak stratejik nitelikli bir potansiyelin sürdürülebilir bir yaklaşımla harekete geçirilmesi hedeflenmiştir.