Loading...
TRC3 Bölge Basını ile Bir Araya Geldik 08 Mart 2017 | 20:46
Cazibe Merkezleri Programı birinci başvuru süreci sona erdikten sonra TRC3 Bölgesi’ndeki basın mensupları ile sonuçları değerlendirmek üzere bir araya geldik.

Ajansımızın dört ildeki yatırım destek ofisleri aracılığıyla Cazibe Merkezleri Programı birinci başvuru sürecinde kabul edilen yatırım dosyalarının, Bölgemizdeki basın mensupları ile değerlendirilerek kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla TRC3 Bölgesi’ndeki basın mensuplarını bilgilendirme toplantıları düzenlendi. İlki iki mart perşembe günü Mardin’de Günaydın Cafe Restaurant’ta, ikincisi üç mart cuma günü Şırnak’ta Şehr-i Nuh Otel’de, üçüncüsü yedi mart salı günü Barden Otel’de Siirt’te ve sonuncusu sekiz mart çarşamba günü Kahve Special’de Batman’da gerçekleştirilen basın toplantılarına yoğun bir katılım oldu.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ Bölge’deki gazetecilere Cazibe Merkezleri Programı birinci başvuru sürecinin sona ermesi sonucunda, Ajansımızın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’ndeki dört ilden yatırım destek ofislerimize 598 adet yatırım başvurusu yapıldığını söyledi. Müracaatların sürdüğü beş haftalık dönemde Mardin’den 299, Batman’dan 189, Siirt’ten 53 ve Şırnak’tan 57 adet yatırım dosyası başvurusu Ajansımız tarafından kabul edildiğini belirtti. Genel Sekreterimiz yaptığı açıklamada “Ajansımız TRC3 Bölgesi’ndeki dört ilde, Ajans’ın Yatırım Destek Ofislerinde kurduğu teknik yardım masaları aracılığıyla yatırımcılara danışmanlık yaparak yatırım dosyası başvurularını aldı. Dört ildeki ofislerimizin yaptığı danışmanlık hizmeti sonucunda, Ajans Bölgesi’ne yatırım yapmak isteyen bazı yatırımcılar başvuru dosyalarını doğrudan Kalkınma Bankası’na teslim ettiler. Bu nedenle TRC3 Bölgesi’ne yatırım talebinde bulunan yatırımcı dosya sayısı çok daha fazla olup, Ajansımız tarafından kabul edilen 598 adet dosya başvurusu değerlendirilmek üzere Kalkınma Bankası’na gönderildi.” dedi.



Cazibe Merkezleri Programı kapsamında olan yirmi üç ilden yapılan yatırım başvuruları sayılarına bakıldığında Ajansımızın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’nden yapılan başvuruların diğer bölgelerden çok daha fazla olduğunu ifade eden Altındağ, rekor derecede müracaatlar olduğunu dile getirdi. Genel Sekreter “Terörle anılan bir Bölge olmamıza rağmen bunu başardık. Çünkü bu süreçte sadece Bölgemizdeki yatırımcıları değil on altı ildeki yatırımcıları ziyaret ederek bu konuda bilgilendirme toplantıları düzenledik. Demek ki algıyı da değiştirme anlamında doğru şeyler yapmışız. Yerel ve ulusal yatırımcıların dışında uluslar arası yabancı yatırımcılar da bu programa ilgi göstererek on iki farklı ülkeden yatırımcı başvurusu yapıldı. Buda işsizlik ve göçün kırılması açısından umut verici bir gelişmedir. Birkaç yıl sonra Bölge’nin batı ile rekabet edebileceği bir seviyeye geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Cazibe Merkezleri Programı ilk başvuru sürecinde müracaatları kabul edilen dosyaların değerlendirmesi Kalkınma Bankası tarafından yapılacaktır. Talep edilen yatırımların teknik, mali ve ekonomik açıdan fizibilite çalışmaları tamamlandıktan sonra Kalkınma Bankası yaklaşık olarak üç ay zarfında sonuçları açıklaması beklenmektedir.