Loading...
Haber Galerisi
Tarihi Zanaatler Ölümsüzleştiriliyor 29 Mayıs 2021 | 17:26

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, Ajansımız desteğiyle Mardin Artuklu Belediyesi bünyesinde kurulan Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi'nde Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı ile birlikte incelemelerde bulundu.

Ajansımız Güdümlü Proje desteğiyle; Artuklu Belediyesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliği ile önce projenin fizibilitesi yapılmış, proje tasarım ve işletme modeli oluşturulmuştur.

Kermozade Vakfı'na ait tarihi konak proje kapsamında kiralanmış; konağın restorasyonu ve proje amaçlarına uygun olarak tefrişat ve düzenlemesi yapılarak tasarım ve imalat atölyeleri oluşturulmuştur. Oluşturulan 12 atölye şu şekildedir:​

  1. Dokuma Atölyesi
  2. Yerel Giysi Atölyesi
  3. Kilim Atölyesi
  4. Keçe Atölyesi
  5. Kumaş Baskı Atölyesi
  6. Seramik Atölyesi
  7. Taş Atölyesi
  8. Cam ve Cam-altı Tasarım Atölyesi
  9. Takı Atölyesi
  10. Ahşap Ürün Atölyesi
  11. Dijital Tasarım Atölyesi
  12. Kentsel Tasarım Atölyesi

Tüm atölyeler, atölyeye özel teçhizat, ekipman, bilişim ve yazılım altyapısı ile donatılmış; üniversite ile işbirliği ile eğitim programları, eğitmenler, işletme modeli belirlenmiştir.

Mardin zanaat ürünlerinin tasarım ile buluşmasını sağlayacak altyapıyı sunan Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi ile hem gelecekte fonksiyonu olan zanaatlerin özgün metotlarını inovasyon ile birleştirerek geleceğe taşınmasını hem de bu zanaatlerin taşıdığı üretim, eğitim ve paylaşım kültürünü yaşatmayı hedefliyoruz.

Projemiz, bölgemize soyut kültürel mirasın korunması, markalaşma ve en önemlisi de istihdam alanında çok değerli katkılar sunacaktır.