Loading...
Haber Galerisi
Şırnak'ta Ajansımızın Desteklediği Cudi Festivali Coşkuyla Kutlandı 12 Temmuz 2021 | 14:04

Şırnak’ta terörden temizlenen Cudi Dağı’nda Ajansımızın desteğiyle 40 yıl sonra düzenlenen Cudi Festivaliyle Sefine Bölgesinde Şırnak halkı bir araya geldi.

Ajansımızın katkısıyla Şırnak’ın Cudi Dağı’nda 40 yıl aradan sonra gerçekleştirilen “Cudi Festivali” 7’den 70’e herkes tarafından coşkuyla kutlandı. Binlerce yıllık geçmişiyle, Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturduğu yer olarak kabul edilen Cudi Dağı’nın zirvesindeki Sefine Bölgesi, Müslümanlar tarafından yüzyıllar boyunca kutlanan kültür festivallerine ev sahipliği yapmıştır. Şırnak halkı, 40 yıl öncesine kadar her yıl temmuz ayının ilk haftasında Cudi Dağı’na çıkarak sefine bölgesinde bir araya gelirdi. Terör olayları nedeniyle kesintiye uğrayan bu gelenek, 40 yıl sonra bölgenin terörden temizlenmesiyle yeniden yaşatılmaya başlandı. Şırnak halkı tarafından büyük bir özlem ve coşkuyla kutlanmaya başlanan Cudi Festivali sevinçle karşılandı.

Şırnak Valiliği tarafından organize edilen ve Şırnak Belediyesi, Şırnak Üniversitesi, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ile Ajansımız iş birliğiyle hayata geçirilen “Cudi Festivali” gerçekleştirildi. Festivale Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali İhsan Ersoy, Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Tekin Aktemur, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı, siyasi partilerle STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu telefonla yaptığı konuşmada, bugün Cudi Dağı’nda tarihi bir buluşma gerçekleştiğini söyledi. Bu tarihi buluşmanın medeniyetimizin, toprağımızın ve alışkanlıklarımızın bir sonucu olduğunu ifade etti. Bakan Soylu “Bu tarihi buluşma için hakikaten çok beklendi. Biz sabırlı bir milletiz; o sabrın sonunun da selamet olduğu görüldü. Bunu bize sağlayan şehitlerimize, gazilerimize, yöneticilerimize ve bunun kıymetini bilip dua eden herkese minnettarız” dedi.

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan festivalin açılış konuşmasında, Cudi Dağı’nın insanlık tarihine ev sahipliği yaptığını dinler tarihi açısından da ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Nuh tufanından sonra insanlığın ikinci doğuşu olarak kabul edilen Nuh'un Gemisi’ni bünyesinde barındırdığını, asırlardır ziyaret ve festival geleneğinin en eski örneği olduğunu belirtti. Vali Pehlivan “Belli ki Cudi’ye çıkmak burada etkinlik yapmak herkesi derinden etkiledi. Festival alanına indiğimiz andan itibaren dikkatli baktım da herkesin gözleri nemliydi, duyguluydu ve yüzünde tebessüm vardı. Ne mutlu ki bu günleri yüce Allah bizlere yaşattı; şükürler olsun” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı yaptığı konuşmada şunları aktardı. “Bugün ilkini gerçekleştirmek üzere bir araya geldiğimiz Cudi Festivali’nin, ilimize ve Bölgemize ekonomik ve kültürel katkılar sunmasını temenni ediyorum. Üzerinde bulunduğumuz Cudi Dağı, Mezopotamya topraklarında tarihi ve kültürel bir simge konumundadır. Ajans olarak çalışma programımızda yer alan; Ajansımız, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ ve İpekyolu Kalkınma Ajansları iş birliğinde geliştirilen ‘Mezopotamya Kültür Turizminin Geliştirilmesi, Tanıtım ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı’ kapsamında değerlendirdiğimizde bizim için ayrı bir öneme sahiptir. Mezopotamya bölgesinde kültür turizminin geliştirilerek bölgesel bir marka oluşturulması, tanıtımı ve pazarlanması, bölgesel kalkınmanın hızlandırılması ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin turizm potansiyelini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla hazırladığımız “Mezopotamya” markası, ülkemizin destinasyon odaklı ilk bölgesel turizm markasıdır” dedi.

Genel Sekreterimiz, Cudi Festivalinin, Mezopotamya markasının bütünlüğüne hizmet edeceğini, bölgemizde birçok farklı alanda geleneksel festivallerin düzenlenmesine de zemin oluşturacağını söyledi. İlimizin kültürel değerlerinin ön plana çıkarılması ve kültür turizm rotalarının oluşturulması amacıyla Şırnak Üniversitesi tarafından geliştirilen “Şırnak’ta Sürdürülebilir Turizm Çeşitlendirmesi: Kültür ve Turizm Rotaları” projesinin bu amaca hizmet edeceğini belirtti. Proje kapsamında ilimizdeki turizm rotalarının keşfedilmesi ve tanıtılması amacıyla Şırnak’ın tematik rotalarının kültür, inanç ve doğa turizmi açısından belirleneceğini ifade etti.

Cudi Festivali sefine bölgesinde Erbane (Def) eşliğinde yürüyüş yapan katılımcılar, Nuh'un gemisinin karaya oturduğu yer olarak kabul edilen alanda şükür namazı kılarak dua ettiler. Barış ve huzurun sembolü olarak güvercinler ve balonlar uçuruldu. Dengbejler tarafından müzik dinletisi gerçekleştirilerek aşure ikramı yapıldı. Akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen vatandaşlar, Cudi Dağı’nda huzur ve güven ortamının nişanesi olarak gerçekleştirilen havai fişek gösterisini heyecan dolu gözlerle izledi.