Loading...
Projemiz Dünya Gündeminde 24 Ekim 2016 | 00:00
Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen Habitat Konferansı’nın düzenlendiği Güney Amerika ülkesi Ekvador’da 4 Bin 300 proje arasında ilk 10’a giren “Mardin Birinci Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma ve İyileştirme Projesi” Ajansımız tarafından 158 ülkeye anlatıldı.

Yirmi yılda bir düzenlenen Habitat Konferansı’nın üçüncüsü Ekvador’un Quito kentinde “Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme” temasıyla gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletlere sunulan 4 Bin 300 proje arasında ilk 10’a giren Ajansımızın güdümlü proje kapsamındaki “Mardin Birinci Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma ve İyileştirme Projesi” 158 ülkenin katıldığı Konferans’ta Ajansımız tarafından anlatıldı. Ajansımızda Genel Sekreterimiz Yüksek Mimar Yılmaz Altındağ’ın başkanlığında bir heyet ile Habitat Konferansı’nda temsil edildi. Ülkemizden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yaklaşık yirmi kişilik bir delegasyon ile katılım sağlanan Konferans’ta 26 kalkınma ajansından Ajansımız ile birlikte Kayseri’den Orta Anadolu ve Kars’tan Serhat Kalkınma Ajanslarından “Kentlerde Tarihi Mirasın Korunması” başlığı altında üç projeye ilişkin sunumlar yapıldı.

Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ Habitat Konferansı dönüşü ayağının tozuyla gerçekleştirdiği basın toplantısında konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Altındağ, “Biz haziran ayında birleşmiş milletlere bir proje gönderdik. 4 bin 300 proje içinde bizim projemiz ilk 10´a girdi. Kabul edilen 250 proje içinde Ajansımızın güdümlü proje kapsamındaki Mardin projesiydi. Bu bizim için çok tarihi bir olay, tarihi tanıtmak bence bu olmalı. Biz toplantıda Mardin´deki yaşamsal uyumu ve kültürel değerleri anlatırken, geniş katılımlı bir organizasyonda Mardin’in turizmini tanıtma fırsatımız oldu. Mardin  hakikaten bir farkındalık meydana getirdi. Böyle bir toplantıda olmaktan ve hizmet verdiğim kenti anlatmaktan dolayı gerçekten keyif aldım” dedi. Altındağ, projenin konferansta gösterdiği başarıdan dolayı büyük sevinç duyduklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletlere üye 160 ülkeden 158 ülkenin katılım sağladığı Konferans’ta ilgili bakanlıklar, bölgesel ve yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, uzmanlar, araştırmacılar, kadın ve gençlik organizasyonları, ticari birlikler, özel sektör temsilcileri ile gönüllü paydaşlar bir araya geldi. Konferansta yan etkinlikler, genel katılımlı mitingler, ağ kurma çalışmaları, yuvarlak masa toplantıları, özel tartışma programları, kent konuşmaları, eğitim faaliyetleri ve geniş katılımlı paydaş toplantıları organize edildi.

Böylece kentleşme ve sürdürülebilir kalkınma alanında dünyanın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen Konferans’ta Mardin’in binlerce yıllık kadim tarihi mirasını koruyan ve yaşayan bir şehir olarak geleceğe taşınmasına yönelik yapılan çalışmalar uluslararası bir platformda anlatıldı.