Loading...
Midyat Tarihi Dönüşüm Projesi İmzalandı 13 Mart 2017 | 17:33
Ajansımızın 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Midyat Belediyesi tarafından sunulan “Midyat Tarihi Dönüşüm Projesi” başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı. Proje sözleşmesi Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ ile Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu tarafından imzalandı.

Projenin amacı Mardin’in Midyat ilçesinin turizm gelirlerini ve potansiyelini artıracak çalışmalar yaparak turizmde kalkınmasını sağlamaktır. Bunun için proje kapsamında Midyat ilçesindeki mevcut kültürel ve tarihi alanların sağlıklaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Projenin gerçekleştirileceği tarihi alanlarda bulunan ev ve dükkânların kültürel ve tarihi dokularının korunması adına cephe ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılacaktır. Sokaklarda tescilli yapıların bulunması sebebi ile Mardin Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışılacaktır. Midyat’taki kültürel mirasın korunması için bahsi geçen alanların detaylı keşif ve metrajının hazırlanması ve çizimlerinin yapılması çalışmaları gerçekleştirilecektir. Bu çalışmalar sonucunda bir plan oluşturularak söz konusu alanda bulunan ev ve dükkânların ilçenin kültürel ve tarihi dokusuna uygun hale getirilmesi ile turizme kazandırılması amacıyla maliyet planı hazırlanacaktır. Proje kapsamında yapılacak açılış ve kapanış toplantıları ile yerel paydaşlara Midyat’ta turizmin gelişmesinin önemi hakkında bilgi verilecektir.

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2000 yılında 683 milyon olan toplam uluslararası turist sayısı, 2009 da 880 milyona ulaşmıştır. Elde edilen gelirde de yüksek artışlar görülmüş ve söz konusu dönemler arasında gelir 478 milyar dolardan 852 milyar dolara ulaşmıştır. Uluslararası turizmin bu özelliği önemli etki ve sonuçlar ortaya koymaktadır. Bundan dolayı ülkelerin ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu sektörden yararlanma istekleri daha fazla artmıştır. Birçok gelişmekte olan ülke için turizm, iş olanaklarının oluşturulması ve ekonomik gelişme için önemli bir araç olarak görülmektedir.

TRC3 Bölgesi de turizmden elde ettiği payı artırarak ekonomik anlamda gelişmek ve rekabet gücünü artırmak amacını gütmektedir. Dicle Bölgesi Mezopotamya da yer alması hasebiyle hem birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış hem de geçiş noktası olarak hizmet ettiğinden önemli derecede tarihi, kültürel ve inançsal mekân ve değerleri barındırmaktadır. Bu nedenle Dicle Bölgesi’nde kültür ve inanç turizmi öne çıkmaktadır; ancak buna rağmen Bölgenin doğal değerleri Bölge’de yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle yeterince kullanılamamaktadır.

Projenin hayata geçirilmesinin ardından beklenen sonuçlar arasında Midyat’ın turizm tanınırlığının artması ile ilçedeki turizm sektörünün girdileri de artacaktır. İlçenin mevcuttaki kültürel ve tarihi nitelik taşıyan alanlarından daha çok bireyin haberdar olmasını sağlayacak olup ilçeye gelen turistlerin sayısının ve ekonomik girdilerinin artması sağlanacaktır. Midyat’ta turizm gelirlerini ve turizm potansiyelini geliştirecek çalışmaların yürütülmesiyle il genelinde konaklama yapan turist sayısı artacaktır. Böylece Midyat’a gelen toplam turist sayısı 2014’te 37 bin kişi iken 2018’de 45 bin kişi olması beklenmektedir. Buna bağlı olarak ilçe belediyesinin mali kapasitesinin 2016’ya göre 2018’de % 30 artması hedeflenmektedir.