Loading...
Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali 21 Nisan’da Başlıyor! 18 Nisan 2017 | 14:50
Ajansımızın desteği, Müze Müdürlüğünün koordinasyonu, Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği ile düzenlenen Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali, 21-25 Nisan tarihleri arasında tüm Mardin halkını ve uçurtma sevdalılarını göğe bakmaya davet ediyor!

Dicle Kalkınma Ajansı, bölgemizde yaşanan olayların yarattığı olumsuz algıların kırılması, sosyal ve beşerî kalkınmanın insanların refah, huzur ve mutluluğu ile ilişkili olduğunun vurgulanması, Mardin’in asırlardır yaşattığı bir arada yaşama bilincine dikkatlerin çekilmesi ve Mardin halkının, bölgemiz kültürünün ve Mezopotamya bölgesinin kültürel mirasının yaşatılmasına yönelik adımlar atılması amacıyla, bu sene üçüncüsü düzenlenen uçurtma festivalinin ana destekçisi olmuştur. Uçurtma sevdalısı çocuk ve yetişkinlere binlerce uçurtma ve dilek feneri armağan eden Ajansımız, bir şenlik havasında geçecek festivalin bölgesel huzura katkıda bulunmasını temenni eder.

Sadece çocukların değil büyüklerin de geleneksel oyuncaklarından biri sayılan, Evlerin damlarından rüzgara salınan rengarenk uçurtmalar Mezopotamya Ovası’na doğru dans ederek baharın gelişini selamlar. Şimdi Mardin ve Mardinliler bu geleneksel gökyüzü şölenini dünyayla paylaşmak için nisan ayındaki uluslararası buluşmaya hazırlanıyor. 

Mardin Müzesi Eğitim Atölyeleri’nin desteğiyle yaklaşık 5.000 çocuğun kendi yaptıkları uçurtmalar ile festivale katılması planlanıyor. Mardin Müzesi’nde festivalin atölye çalışmalarına çoktan başladı bile. Gönüllü öğretmenlerin katılımı ile yapılan “Uçurtma Eğitimi Atölyeleri” 12 Nisan’a kadar sürdü. Profesyonel uçurtmacılardan eğitim alan öğretmenler, okullarına döndüklerinde öğrencilerine uçurtma yapmayı öğretecekler. Böylece çocuklar festival boyunca kendi yaptıkları uçurtmaları uçurmanın keyfini yaşayacaklar.

festival kapsamında, 21 Nisan Cuma sabahı Mardinli uçurtma severler Mardin Müzesi’ndeki “Uçurtma Atölyesi’nde profesyonel uçurtmacılar ile buluşacaklar. Eğitimciler, kendi uçurtmalarını yapmak isteyen katılımcılar için oluşturulmuş atölyede uçurtma yapılışını uygulamalı olarak gösterecekler. Festival, öğle saatlerinde sokak müzisyenlerinin, akrobasi ustalarının, tahta bacakların, bisikletlilerin, Rahvan atlarının ve kostümlü grupların katılacağı rengarenk bir kortej yürüyüşü ile başlayacak. Açılış kortejinin, Sabancı Kent Müzesi Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na doğru hareketi esnasında Mardin Kalesi’nden devasa uçurtmalar ve paraşütler havalandırılacak. Cumhuriyet Meydanı’na varıldığında, uçurtma sevenleri birbirinden ilginç akrobatik gösteriler ve eğlence programları bekliyor olacak. Festival, eski Mardin’de yaklaşık 200 evin damından dalgalanacak olan uçurtmalarla tam bir görsel şölene dönüşecek. Akşam saatlerinde binlerce dilek fenerinin gökyüzünde salınmasıyla Mardin’in mistik havası yıldızlarla buluşacak. Festivalin açılış etkinlikleri, uçurtmaların müzik eşliğinde birbirleriyle yarışıp dans ettiğine tanık olmak isteyenler için Cumhuriyet Meydanı’ndaki bir konserle son bulacak.

Festival coşkusu, 22 Nisan Cumartesi günü Midyat’a, 24 Nisan Pazartesi günü ise Savur’a taşınacak. Profesyonel uçurtmacılar bu ilçelerdeki öğrenciler ile “Uçurtma Atölyeleri” gerçekleştirerek hem uçurtma yapımına dair bilgi ve tecrübelerini paylaşacak hem de devasa uçurtmalar uçurarak gökyüzünü renklendirecekler.

Uçurtma seven, uçurtma yapan ve uçuranları bir araya toplayan festivalin en keyifli günü ise, panayır buluşmasının gerçekleşeceği ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın da kutlanacağı 23 Nisan günü olacak. Bu kapsamda Mardin Alan Sürücü Kursu eğitim alanında; yiyecek-içecek ve alışveriş stantları, çocuklar için oyun alanları, “Eski Çocuk Oyunları Atölyeleri” ve profesyonel uçurtmacıların gösterilerini izlemek için parkurlar kurulacak. Gün boyunca sürecek olan danslar, oyunlar, yarışmalar ve yerel sanatçıların konserlerinin ardından, tüm uçurtma sevenlerin aynı anda uçuracağı binlerce dilek feneri ile festival son bulacak.

Mardin’in uçurtma geleneğini canlı tutmak, çocuklarımızı gökyüzünün masumiyetini tanıştırmak, onlarla çocukluğumuzu yeniden yaşamak ve bu vesileyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklarımıza unutulmayacak bir bayram hediyesi vermek için sizleri uçurtma festivaline bekliyoruz. Büyük küçük herkes davetlidir.