Loading...
Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi İmzalandı 25 Mayıs 2017 | 19:25
Mardin Artuklu Kaymakamlığı ve Belediyesi ortaklığı ile Ajansımızın Güdümlü Proje Desteği kapsamında Ajansımıza sunulan “Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi” hayata geçirilmek üzere imzalandı.

Mardin Merkez İlçesi Artuklu Kaymakamlığı’nın Ajansımıza sunduğu “Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi” Artuklu Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Şakir Öner Öztürk ile Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ tarafından imzalandı. Projenin iki ayağından biri olan projenin fizibilite çalışmasının yapılması ve ikinci ayağı olan projenin uygulanarak hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. Projenin fizibilite çalışması Ajansımızın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında 85 Bin TL ile %100 oranında Ajansımız tarafından desteklenecektir. Fizibilitenin ardından projenin uygulanması aşamasına geçilecektir. Uygulanma aşamasında projenin toplam bütçesi 2 Milyon 700 Bin TL olup Ajansımız tarafından Güdümlü Proje Desteği kapsamında %75 oranında 2 Milyon TL hibe desteği verilecektir. Geri kalan 700 Bin TL Artuklu Belediyesi tarafından eş finansman olarak sağlanacaktır.

Projenin amacı bütün bölgede olduğu gibi Mardin’de de genel olarak yöresel ürünlerin ve özellikle değer ihtiva eden yerel ürünlerin turizm sektörüne yönelik olmak üzere üretilip sunulması daha çok yerel yöneticilerin yönlendirmesiyle, halk eğitim merkezleri, ÇATOM ve sivil toplum örgütlerinin gayretleriyle yürütülmektedir. Üretilen yöresel ürünlere ilişkin motivasyon da daha çok sosyal anlamda kadınların ve diğer dezavantajlı grupların iyileştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar yürütülen çalışmaların faydalı birçok sonucu olsa da esas itibariyle pazarlanan ürünlerden elde edilen katma değer çoğu zaman sınırlı kalmaktadır. Örneğin Mardin’in en önemli turistik hediyelik eşya ürünlerinden biri sayılan telkâri gümüşü yerine, bölge dışından büyük bir oranda fabrikasyon gümüş gelmektedir. Bu durum telkârinin yerel ekonomiye sağladığı faydanın düşmesine ve uzun vadede de aslında yerele ait olan bir ürünün tamamen özgünlüğünü kaybetmesine yol açmaktadır. Telkâri örneğinde olduğu gibi yerelde üretilen ve satılan birçok ürünün özgün tasarım ve inovasyon ile sadece yerelde değil elektronik satış kanalları ile bütün dünyada önemli bir talep ile karşılanacağı bunun gibi birçok örnek çalışmada görülmüştür.

Tarihi Mardin’de âtıl ve kullanılmayan eski taş bir yapının modernize edilerek bir tasarım - inovasyon merkezine dönüştürülmesi yöresel ürünlerin katma değerini artıracaktır. Ayrıca projenin sosyal olarak geliştirilen birçok yerel inisiyatife vizyon kazandırması, aynı zamanda Mardin’de turistlerin daha çok zaman geçirmesini amaçlayan “Tarihi Mardin’in Yayalaştırılması” projesine de katkı sağlaması hedeflenmektedir.