Loading...
Haber Galerisi
Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi Hayata Geçirildi 07 Haziran 2022 | 19:17

Ajansımızın “Güdümlü Proje Desteği” kapsamında desteklenen Mardin Artuklu Belediyesi’nin, “Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi” projesi uygulanarak tamamlandı. Toplam bütçesi 1 Milyon 775 Bin TL olan proje, Ajansımız tarafından %90 oranında desteklenerek 1 Milyon 598 Bin TL hibe desteği sağlandı.

Mardin Artuklu Belediyesi’nin başvuru sahibi, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin proje ortağı olduğu “Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi" projesi Ajansımızın “Güdümlü Proje Desteği” sayesinde hayata geçirildi. Mardin’in tarihi sit alanında bulunan yaklaşık 200 yıllık anıtsal bir bina restore edilerek tasarım ve inovasyon merkezine dönüştürüldü. Bu merkezde kurulan tasarım ve inovasyon atölyeleri ile dokuma, cam, keçe ve takı gibi dört alanda üretim yapılacaktır.

Merkezde çalışan tasarımcı Elif Özergin, Mardin’in tarihi dokusundan ilham alan tasarımlar yaparak çeşitli ürünler meydana getirmeyi planladıklarını söyledi. Mardin’in kadim geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını bu medeniyetlerin izlerini taşıyan motiflerle farklı ürünler tasarlamayı hedeflediklerini ifade etti. Bu motiflerden yararlanıp onlara yenilikler katarak unutulmuş el sanatlarını tekrar canlandıracaklarını dile getirdi. Ayrıca proje ortağı olan Mardin Artuklu Üniversitesi ile iş birliği içerisinde öğrencilerinin bu merkezde uygulamalı bir şekilde çalışarak meslek sahibi olmalarını destekleyeceklerini belirtti.

Projenin amacı, Mardin’in yok olmaya yüz tutmuş zanaat ürünlerinin tasarım ve yenilikle buluşması sonucunda katma değerinin arttırılarak, modern dünyanın ihtiyaç duyduğu ürünleri meydana getirmektir. Tasarım ve yenilikçilik kültürünün geliştirilmesi, zanaat ürünlerinde kalite ve üretim standardizasyonunun oluşturulmasıyla bölgede kadın ve gençlere yönelik girişimcilik altyapısının güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Unutulmaya yüz tutmuş eski mesleklerin devamlılığını sağlamak, zanaat ürünlerinin ekonomik değerini arttırmak, Mardin’in sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkı sağlayacaktır.

Böylece yok olmayla karşı karşıya kalan bazı mesleklerin devamlılığı sağlanacak olup Mardin’deki tarihi anıtsal bir yapı restore edilerek işlevsel hale getirildi.

Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi  Projesi videosu için tıklayınız.