Loading...
Mardin OSB’nin Enerji Sorunu Projesi Mutabakat Metni İmzalandı 27 Mart 2017 | 20:06
Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji sorununu kökten çözmek amacıyla Ajansımızın güdümlü proje desteği kapsamında “Mardin Gıda Sanayi Altyapısı Projesi” mutabakat toplantısı yapıldı. Toplantıda projenin ön mutabakat metni Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ ile Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan tarafından imzalandı.

Ajansımızın Ana Hizmet Binasında gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi olarak Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Abdullah Ensari, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Çetin Sasa ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Salih Sancar katıldı.

Bu projeye Ajansımız tarafından % 75 oranında 2 milyon TL hibe desteği sağlanacak olup projenin uygulama çıktılarına göre bu miktar revize edilecektir. Mardin Organize Sanayi Bölgesi de bu projeye % 25 oranında eş finansman sağlayacaktır.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı konuşmada bir kentin en önemli hayat damarlarından birinin organize sanayi bölgeleri olduğunu belirterek Mardin OSB ile işbirliği sonucunda bu güdümlü projeye imza atacaklarını söyledi. Genel Sekreterimiz “Kentin en önemli katmanları organize sanayi bölgeleridir. Bölgemizin terörden sonra en büyük sorunu enerjidir. Bu önemli projeyi hayata geçirmek için buradayız. Özellikle Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tüm fabrikaların en büyük sorunu enerjinin verimli kullanılamamasıdır. İndirici trafo mantığıyla, iki yıl sürecek olan bu proje inşallah bu soruna ciddi bir destek olacaktır. Umut ediyorum iki yılın bitiminde OSB’nin tamamı enerjiden mağdur olmamış bir şekilde bu sorundan kurtulmuş olacaktır” dedi.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan “Dicle Kalkınma Ajansı Organize Sanayi Bölgesi’ne her zaman destek olmuştur olmaya da devam ediyor. Özellikle altyapı konusunda yaklaşık dört projede çeşitli konularda Ajans’ın bize desteği var. Bu proje ise şu ana kadar yapılmış projeler arasında en önemlisi diyebiliriz. İndirici Trafo Merkezi Projesi Mardin Organize Sanayi Bölgesi için can damarı olacak bir projedir. Sebebi ise birincisi daha iyi enerji alacağız. En azından bu dalgalanma konusunda sorunları minimize ederek daha sağlıklı bir enerji alacağız. İkincisi ise fiyat konusunda % 15 ile % 20 daha indirimli bir enerji alarak avantajlı bir duruma geçeceğiz. Çünkü şu anda DEDAŞ’ın abonesi iken, doğrudan TEİAŞ’ın abonesi olacağız. Dolayısıyla bazı vergi ve katkılar OSB’den alınmayacağı için sanayicilerimizin mali giderleri açısından iyi olacaktır. Bu projeyi çok önemsiyoruz; bu projenin Mardinimize, OSB’mize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

 “Mardin Gıda Sanayi Altyapısının İyileştirilmesi Güdümlü Projesi” Bölgenin ihracata katkı sağlayan en önemli üretim merkezi konumunda olan Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde enerji istikrarı sorununa çözüm bulmak için geliştirilmiş bir projedir. Bu sorun Mardin OSB’deki üretici ve ihracatçıyı ciddi bir şekilde olumsuz etkilemektedir. Üretimde verimlilik kayıplarının yanı sıra zamanlanmış üretimi yerine getirememe, sevkiyat gecikmeleri gelir ve pazar kayıplarını beraberinde getirmektedir. İlin dengesiz elektrik tüketimi, kayıp - kaçak oranlarının fazlalığı, yer altı sularının tarımsal sulamalarda 500 m derinliğe kadar elektrikli sulama motorları ile kullanımı ve bunun iki üç binlerle ifade edilen kaçak kuyulardan sağlanması gibi sorunlar, ilin ekonomik yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Önerilen proje ile 22 Megawatt güce sahip Mardin Organize Sanayi Bölgesinde gelecekte güç artışlarını karşılayacak şekilde 50 Megawatt gücünde bir trafo merkezi kurulacaktır. Projenin yaklaşık maliyeti 4 milyon TL olup bu maliyetin verimlilik artışları ile birkaç ay içerisinde karşılanması öngörülmektedir. Çünkü Mardin OSB’nin elektrik konusunda aylık yaklaşık olarak bir milyon liralık kaybı olmaktadır. Buda geri dönüşü çok hızlı olabilecek bir verimlilik projesi niteliğindedir.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nin “Mardin Gıda Sanayi Altyapısı Projesi” mutabakat toplantısına katılan tüm katılımcılar, imzalanan ön mutabakat metni için hayırlı olsun dileklerinde bulunduktan sonra toplantı sona erdi.