Loading...
Haber Galerisi
Mardin’in Yöresel Lezzetleri Ajansımız Desteğiyle NTV’de Ekrana Gelecek 13 Eylül 2021 | 12:31

NTV’de yayınlanan “Halkın Mutfağı Programı” Mardin tanıtım çekimleri Ajansımızın desteğiyle gerçekleştirildi.

Ülkemizin ulusal televizyon kanalı NTV’de pazar günleri yayınlanan, Anadolu’nun bereketli topraklarının, binlerce yıllık öyküsünü “Halkın Mutfağı” programıyla ekranlara taşıyor. Sunuculuğunu Cüneyt Asan ve Adnan Şahin’in yaptığı programda, ülkemizin farklı coğrafyaları karış karış gezilerek yöresinde yetişen en özel lezzetleri yerinde görmeye giden iki usta “Emek Olmadan Yemek Olmaz” sloganıyla ekranlara konuk oluyorlar.

Mardin’in yöresel yemeklerinin tanıtılması amacıyla Ajansımız tarafından organize edilen programın kamera çekimleri üç gün sürdü. İlk gün Mardin’in Artuklu Merkez ilçesine bağlı Göllü Köyü’nde yapılan çekimlerde yöreye özgü bir yemek olan Teşt Kebabı ile Mardin’in şehriyeli bulguru odun ateşinde pişirilerek tanıtıldı. Mezopotamya topraklarında asırlardır yetiştirilen yöresel Sorgül Buğdayının özellikleri anlatılarak diğer buğday çeşitlerinden ayrılan yönleri belirtildi. Ardından Doğunun Efesi olarak tabir edilen Mardin’in Tarihi Dara Antik Kenti’ne geçilerek hem yerden hem de havadan çeşitli çekimler gerçekleştirildi. Günün sonunda Mardin’in Tarihi Deyrülzaferan Manastırı olan Süryanilerin binlerce yıllık ibadet mekânının özellikleri anlatıldı.

İkinci günkü programda Ömerli ilçesinde bulunan üzüm bağlarında Mardin’de yetiştirilen yöreye özgü dokuz çeşit üzüm ile bu üzümlerden elde edilen pekmez, pestil, cevizli sucuk, kuru üzüm vb. ürünler ile beraber yöresel olan ekşi kavun, acur (rami) ter’uz (salatalık) ve turşu gibi çeşitli ürünlerin tanıtımı yapıldı. Daha sonra Midyat ilçesine geçilerek yine yöreye özgü olan bozulmadan uzun süre dayanan tandır ekmeğinin yapılışı anlatıldı. Ardından pek çok film ve diziye ev sahipliği yapmış olan Tarihi Midyat Konuk Evinde çekimler yapıldı.

Üçüncü günün programında Mardinli Ünlü Şef Ebru Baybara tarafından kuzu budu ve bademden yapılan Süryanilere özgü Dobo yemeğinin tarifi yapılarak odun ateşinde pişirildi. Akabinde Mardin siluetinin en iyi görüldüğü tarihi Mardin manzarası ile eski sokaklarında bulunan taş evlerin altındaki geçitler (Abbaralar) görüntülendi. Programın final masası olarak adlandırılan bölümünde, Osmanlının son dönem modern mimarisini yansıtan yapılardan biri olan Olgunlaşma Enstitüsünde Mardin’e özgü tüm yemeklerin sunumu yapıldı. Şef Ebru Baybara tarafından hazırlanan yerel isimleriyle Alluciye, Fırkiye, Isfire, Sefer Kıtel, Kaburğaye, Dobo, Sembusek, Irok, Ikbebet, Kahiye, Dehudiyed gibi yöresel yemeklerin tanıtımı gerçekleştirildi.

Programın son gününde final masasına konuk olan Av. Selahattin Bilirer Mardin mutfağının tarihsel serüvenini anlatırken Şef Ebru Baybara ise Mardin yöresine özgü yemekler hakkında bilgi verdikten sonra Halkın Mutfağı Programı Mardin tanıtım çekimleri sona erdi.