Loading...
Haber Galerisi
Mardin'in İki Ürünü Coğrafi İşaret Belgesi Aldı 11 Kasım 2022 | 17:01

“TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi” kapsamında, Mardin’in Derik İlçesine ait olan “Halhalı Zeytinyağı” ile Kızıltepe İlçesine ait olan “Kırmızı Mercimek” Ajansımız desteğiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilerek tescillendi.

Ajansımızın koordinasyonu ve teknik desteğiyle Kızıltepe Ticaret Borsası iş birliği ve Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aziz Korkmaz’ın katkısıyla, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan “Derik Halhalı Zeytinyağı” ile “Kızıltepe Kırmızı Mercimeği” Coğrafi İşaret Belgesi aldı.

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adının tescil edilmesinin amacı, çeşitli özelliklerinden ötürü belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktır. Coğrafi işaret, ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kollektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık ederek bölge ekonomisine katkı sağlar.

TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi, bölge illerinde üretimi yapılan ve coğrafi işaret adayı olabilecek özgün tarımsal ürünler ve gıda ürünlerinin belirlenmesi, bu ürünlere coğrafi işaret alınması için gerekli teknik ve idari çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içinde başlatılması ve yürütülmesini kapsamaktadır.

Bu projeyle bölgede farkındalık gelişmiş, süreç içerisinde yerel yönetimler ile meslek kuruluşlarınca farklı yöresel ürünler için de tescil çalışmaları yoğunluk kazanmıştır. Proje kapsamında bölgede öne çıkan, coğrafi işaret alması için seçilen ürünlerin analiz ve raporlama çalışmaları gerçekleştirilerek coğrafi işaret başvuruları yapılmaktadır.

Bölgede coğrafi işaret belgesi alma potansiyeli olan diğer yöresel ürünler içinde Ajansımız tarafından teknik destek sağlanmaya devam edilecektir.