Loading...
Haber Galerisi
Mardin Bulgurunun Markalaştırılması Masaya Yatırıldı 08 Temmuz 2021 | 17:04

Ajansımız tarafından organize edilen “Mardin Bulgurunun Markalaştırılması Çalışma Grubu Toplantısı” internet üzerinden gerçekleştirildi. Mardin’de faaliyet gösteren konuyla ilgili paydaşlar bir araya gelerek Mardin Bulgurunun Markalaştırılmasını masaya yatırdı.

Toplantıya ev sahibi olarak Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı ile Ajansımız Planlama Uzmanı Fatih Akgül’ün yanı sıra Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Kayaoğlu, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Türkiye İhracatçılar Birliği’nden Mustafa Karasu, Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun Kızıltepe Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Metin Sert ve konuyla ilgili pek çok paydaş katıldı.

Çalışma grubu toplantısının amacı, Bölgemizdeki tarımsal yerel ürün potansiyelinin doğru değerlendirilmesi için Mardin Bulgurunun üretim ve veriminin arttırılarak ticarileştirilmesidir. Ajansımızın orta vadeli "Tarımsal Yerel Ürünlerde Katma Değer Artışının Sağlanması" Sonuç Odaklı Programı (SOP) kapsamında iş birliği ile koordinasyonun sağlanabilmesi, ortak faaliyetlerin birlikte planlanabilmesi ve yürütülebilmesi amacıyla “Mardin Bulguru Çalışma Grubu” oluşturuldu. Programın hedeflenen sonuçlara ulaşabilmesi, Ajans çalışmalarının yanı sıra bölgemizde faaliyet yürüten ilgili paydaşların sürece dahil olmaları ve faaliyetlerini iş birliği içerisinde gerçekleştirmeleriyle mümkün olabilecektir.

Türkiye dünyanın en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı olup üretimin yüzde 80’lik kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yapılmaktadır. Ülkemizdeki 98 adet bulgur üretim tesisinden 15’i Mardin’de bulunmaktadır. Yukarı Mezopotamya’da yer alan Mardin ovalarının verimli topraklarında yetişen durum buğdayından üretilen bulgur, kalite bakımından en üst sırada olup 2019 yılında coğrafi işaret tescili almıştır. Türkiye’de yıllık ortalama 1 milyon 250 bin ton bulgur üretimi gerçekleşmektedir. Bu üretimin 1 milyon tonu yurt içinde tüketilirken 250 bin tonu ihraç edilmektedir. Ülke içine yönelik üretimin %25’ini, 250 bin tonluk ihracatın %35’ini Mardin sağlamaktadır.

Dünya üretim ve tüketiminde en büyük pazar konumunda olan ülkemiz açısından bulgur milli bir ürün niteliğindedir. Mardin Bulguru, Bölgenin önemli stratejik tarımsal ürünlerinden biridir.  Bulgurun marka değeri kazanarak ihracatının arttırılması ile hem ekonomik hem de sosyal açıdan bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Yüksek besin değeri ve uzun raf ömrü sayesinde gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan ve yeni üretim teknikleri sayesinde kalitesi artan ürüne talep gün geçtikçe artmaktadır. Bununla beraber coğrafi işarete sahip Mardin Bulgurunun marka değeri kazanması, özellikle dış piyasada tanıtımı, ürünün hem pazar payının artmasını sağlayacak hem de ürüne itibar kazandıracaktır.

İnternet aracılığıyla Zoom uygulaması üzerinden yapılan toplantıda, katılımcılar tarafından konuyla ilgili mevcut durum, öncelikler, sorunlar ile çözüm önerileri istişare edilerek iş birliği ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi.