Loading...
Hasankeyf Ekolojik Köy Projesi Hayata Geçiyor 21 Şubat 2017 | 00:00
Ajansımızın Güdümlü Proje Desteği kapsamında Hasankeyf Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından sunulan Üçyol Ekolojik Köy Projesi'nin hayata geçirilmesi için sözleşme imzalandı.

“Hasankeyf Ekolojik Köy Projesi” Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven ile Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ tarafından imzalandı. Ülkemizde örnek oluşturacak olan ekolojik köy projesi ile ekolojik turizmin geliştirilmesinin hedeflendiği projenin toplam bütçesi 2 milyon 666 bin TL olup Ajansımız tarafından % 75 oranında 2 milyon TL hibe desteği sağlanacaktır. Geriye kalan 666 bin TL Proje sahibi Hasankeyf Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Batman İl Özel İdaresi tarafından karşılanacaktır.

Projenin amacı Antik Kent Hasankeyf’in Üçyol (Dıfne) Köyü’nde uygulanacak olan bu proje ile halkın yaşam kültürü olan mağaralarda butik oteller yapılacak olup mağaraların yanında bulunan atıl durumdaki taş evlerde restore edilerek kullanılacaktır. Böylece taş ev ve mağaraların değerlendirilerek Hasankeyf’in konaklama kapasitesi artırılacak, halkın gelir düzeyinin yükseltilmesi ve kırsal alanların turizme kazandırılması sağlanacaktır. Yüksek turizm potansiyeline sahip Hasankeyf’in, yapımı devam eden Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak olması nedeniyle, turizm potansiyelinin azalmasını engelleyici alternatif turizm alanları meydana getirilecektir.

Hasankeyf’teki doğal dokuya zarar vermeden doğayla uyum içerisinde sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturarak ekolojik yaşam alanlarının Bölgede ve ülke içerisinde yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaktır. Hasankeyf’in sadece günü birlik bir ziyaret alanı olarak değerlendirilmesinin önüne geçilerek, turizmin çeşitlendirilmesi ve canlandırılması sağlanarak, gelen ziyaretçilerin gelir getirici faaliyetlerinin artırılmasına ön ayak olmaktır. Yüksek işsizlik oranına sahip Batman’da farklı istihdam alanları meydana getirerek işsizliğin azaltılmasına çalışmaktır. Böylece bölgesel kalkınma politikalarına paralel olarak, kırsal kalkınmanın sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Nihayetinde Hasankeyf’in Uluslararası Eko Köyler Ağına (Global Ecovillage Network) üye olmasını sağlamaktır.

Projenin uygulanması ile birlikte son yıllarda popüler hale gelen “hobi bahçeleri” organik tarımın yapıldığı ve buraya gelen turistlerin kendilerine domates, biber gibi sebzeleri toplayarak kullanabilecekleri uygulama yerleri yapılacaktır. Ayrıca köy deresinin kenarında yürüme yolları ile beraber köyün arkasında bulunan vadide gençlik kamplarının yapılabileceği alanlar inşa edilecektir.

Ajansımız güdümlü proje desteği kapsamında Batman Hasankeyf’te olduğu gibi Mardin, Siirt ve Şırnak’ta her biri ikişer milyon TL değerinde toplam 8 Milyon TL hibe desteği sağlayacaktır.