Loading...
Güneş Enerjisi ile İçme Suyu Temin Edildi 11 Haziran 2015 | 18:01
Ajansımızın 2014 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında Batman İl Özel İdaresi ile Batman Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladıkları “Güneş Enerjisi ile İçme Suyu Temini” adlı projeleri başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

Projenin amacı Batman Merkeze bağlı Akça Köyü’nde içme suyu temini konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle kalıcı bir çözüm bulmak için güneş enerjisi ile elektrik üretilerek yer altından su elde edilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla hazırlanan projenin toplam bütçesi 188 Bin TL olup Ajans tarafından 85 Bin TL hibe desteği sağlanmıştır.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte su kuyusunun enerji ihtiyacını karşılayacak olan 60 adet 250 W gücünde güneş panelleri kurulmuştur. Böylece köyde yaşayan yaklaşık 650 kişinin su ihtiyacı güneş enerjisi ile karşılanmış olup güneş olmayan zamanlarda minimum seviyede şebeke elektriği kullanılarak elektrik maliyetleri en aza indirilmiş oldu. Ayrıca güneşten üretilen elektrik miktarının kayıt altına alınması sonucunda Bölge’nin güneş enerjisi potansiyeli ölçülmüş olacaktır. Bu verilerde güneş enerjisi ile ilgili yapılabilecek yatırımlara ön ayak olacaktır.

Bu proje ile birlikte Bölge insanına elektrik ihtiyacının güneş enerjisi ile karşılanması alternatifi tanıtıldığı gibi Bölge için güzel bir örnek oluşturması açısından büyük bir önem arz etmektedir.