Loading...
Endüstriyel Simbiyoz Projesi Saha Çalışması Tamamlandı 24 Kasım 2017 | 16:37

2017-11-24 16:22:35

Ajansımız ve Batman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile başlatılan "Petrol Atıklarının Değerlendirilmesinde Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Tespiti" projesinin saha çalışması, proje ekibinin başta Batman olmak üzere TRC3 Bölgesi ve yakın çevresinde sinerjilerin oluşturulabileceği firmalarla yaptıkları görüşmeler ile tamamlandı.

Petrol Atıklarının Değerlendirilmesinde Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Tespiti çalışması, TRC3 Bölgesi’ndeki petrol atıklarının mevcut durumunun tespitinin yanı sıra, buradaki petrol türevi atıkları kaynak/hammadde olarak kullanılabilecek sektörlerin tespit edilmesi ve Endüstriyel Simbiyoz mantığının bu konuda uygulanabilirliğinin ortaya konulması amacıyla yapılmaktadır. Saha çalışması öncesinde, petrol arama ve işleme prosesleri esnasında oluşan ve farklı türevlerde bulunan petrol atıklarının değerlendirilmesi ve bertarafı konularında dünya ve Ülkemiz genelinde yapılmış çalışmaların derlendiği geniş kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Çalışma süresince tespit edilecek simbiyoz olmaklarının hayata geçirilmesinde önemli bir etken olan mevzuat boyutu da detaylı olarak ele alınmıştır. Petrol atıklarının ulusal ve uluslararası alanda mevcut çevre mevzuatı incelenerek simbiyoz faaliyetleri açısından Ülkemizdeki engeller ve yapılması gerekenler çalışılmıştır.

Detaylı literatür taraması ve mevzuat değerlendirmesi akabinde petrol sektörü ile ilgili firmalarla görüşmelerin yapıldığı saha çalışması da tamamlandı. Saha çalışmasında öncelikle Batman ilinde petrol arama, işleme ve rafinerasyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar tespit edilerek bu firmalar ile detaylı görüşmeler yapılmıştır. Batman da 60 a yakın firma ve kurum ziyareti gerçekleştirilerek mevcut durumun tespiti amacıyla firma ve kurum yetkilileri ile mülakatlar yapılmıştır. Tesislerin de incelendiği görüşmelerde, proje ekibi tarafından Endüstriyel Simbiyoz konusunda bilgilendirmeler yapılarak farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.

Batman daki firma ve kurum ziyaretlerinden sonra, Batman ili ve yakın çevresinde öne çıkan ve özellikle petrol türevi atıkları, Endüstriyel Simbiyoz kriterleri çerçevesinde kullanabilecek veya farklı şekillerde değerlendirebilecek sektörler ve firmalar tespit edilmiştir. Endüstriyel Simbiyoz olanaklarının artırılması maksadıyla, TRC3 Bölgesindeki illerin yanı sıra bu hedef kitleye Diyarbakır ve Gaziantep illerindeki firmalar da dahil edilmiştir. Karacadağ ve İpekyolu Kalkınma Ajanslarının desteği ve katılımları ile bu illerde tespit edilen firmalar da ziyaret edilmiştir. Toplamda 150 nin üzerinde firma ve kurum ziyaretinin yapıldığı saha çalışmasında, gerek TRC3 Bölgesinde gerekse diğer illerde çoğu firmanın konuya olumlu yaklaştığı ve işbirliğine oldukça açık oldukları gözlemlenmiştir.

Çevreye duyarlı üretim yapan ve atıklarını değerlendirerek ekonomiye kazandıran firmaların rekabetçiliğinin artırılmasının hedeflendiği proje faaliyetleri kapsamında, saha çalışmasından elde edilen verilerin akademisyen ve ilgili uzmanlarla tartışılacağı bir değerlendirme toplantısı yapılacak olup sonrasında simbiyoz olanağı bulunan firmaların bir araya getirileceği bir Çalıştay düzenlenecektir.