Loading...
Dika Yeni Pazarlar için Uluslararası İran Fuarında Yerini Alıyor 14 Ekim 2016 | 13:47
Ajansımız, Uluslararası boyuta sahip ve stratejik önem arz eden fuarlarda bölgeye üst düzey iş birliği ve ortaklık getirecek yeni faaliyetlerde bulunmaya devam ediyor. TRC3 Bölgesi için alışılagelmişin sınırlarını aşma yolunda bölgeye yeni bir ses ve hareketlilik getirecek yeni pazarlar bulma arayışı konusunda bölgenin en etkili yapıtaşı olan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), bu amaçla ulusal ve uluslararası çapta gerçekleştirilen faaliyetleri yakından takip ediyor. Bu sebeple Ajansımız, önümüzdeki dönemde özellikle bölge için en az Suriye ve Irak pazarı kadar yüksek önem arz eden İran Pazarına açılma hedefi gütmektedir. Van’da gerçekleşecek olan İran İhracat Fuarına katılım için üstüne düşen görevi paydaşlarıyla birlikte ifa etmek üzere harekete geçen Ajansımız; fuarı, bölge için üst düzey iş birlikleri ve ortaklıklar kurmak adına iyi bir fırsat olarak değerlendirmektedir.

Bölge için İran Pazarı
Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ yerel işbirliği olanaklarını yerinde değerlendirmek üzere katıldığı platformlarda İran pazarına yönelik açılım sağlayıcı faaliyetlerin bölge için önemini vurgulamakta ve bölgenin yeni Pazar arayışı içinde  olduğuna dikkat çekmektedir. İran İhracat Fuarı ise bu doğrultuda bölge adına  çok çeşitli ve bölgeye getirisinin fazla olacağı sektörler için fırsatların değerlendirilmesi bağlamında  kilit öneme sahiptir. Bu büyük platformda hem TRC3 bölgesinin hem de platformun ortak paydada kesiştiği sektörler ülke ihracatı açısından da ciddi öneme haiz sektörler olarak göze çarpmaktadır. İran İhracat Zirvesi ve Fuarı, İran pazarının talep ettiği  inşaat, yapı, dekorasyon, iş makineleri, mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve makine, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde bölgemiz adına üretici, bayi veya distribütör firmaların İran pazarında alıcısına ulaşabileceği bir platform olacaktır. Her yıl aynı tarihlerde geleneksel hale getirilerek yapılması planlanan “İran İhracat Fuarı Ticaret Zirvesi” ile fırsat olarak yanı başımızda bulunan “potansiyel İran pazarının” en iyi şekilde değerlendirilmesi için DİKA paydaşları ile beraber fuarda hazır olacaktır.

Neden İran pazarına açılmak gerekir:
İran dünyanın en büyük 29. ekonomisi durumundadır. Bölgeye yakınlığı ise lojistik açısından değerlendirildiğinde İran pazarı bölge ihracatı için yeni bir nefes olacak. İran’ın uluslararası siyasi arenadaki yalnızlığı İran’ı  arayış içinde bırakmaktadır. Bölgesel ihracatın artırılması ve ambargodan sonraki İran pazarına ulaşmak için gerçekleşecek fuar/zirve, gerek bölgemiz gerek ülkemiz için büyük fırsatlar içermektedir. İran Pazarı demek sadece İranlıları değil, bizim için özellikle otuz milyon Azerbaycan kökenli insanı içeren pazarı da kapsayabilecek potansiyeli olması nedeniyle de büyük bir pazardır. Ayrıca 2023 hedefleri doğrultusunda  ulaşılması planlanan 35 Milyar dolarlık ihracat hedefi söz konusudur. Haliyle  bu stratejik önem arz eden politik hamlelerimiz 2023 amaçlarına da hizmet etmektedir.

*Önemli bir gelişme ve büyüme potansiyeli vadeden İran pazarına yönelik bölgemizi tanıtmak amacı ile Ajansımız olarak stant kurulmak suretiyle katılım sağlanacak olup dileyen üretici, bayi, distribütör firmalar ihracat kapasitelerini artırmak, tanıtım, işbirliği ve ticari anlaşmalar yapmak üzere standımızı kullanabileceklerdir. Stantta ziyaretçilere firma tanıtımına yönelik broşür, cd vb. materyaller dağıtılabilecek ve küçük boyutta olmaları koşulu ile numune ürün gösterilebilecek olup satış yapılamayacaktır. Katılımcı firmalar ulaşım, konaklama vb. masraflarını kendileri karşılayacak olup Dicle Kalkınma Ajansı bu konularda katılımcılara herhangi bir destekte bulunmayacaktır. Fuara DİKA standında katılım sağlamayı talep eden firmaların, bulundukları ilin Yatırım Destek Ofislerini arayarak iletişim bilgilerini kaydettirmeleri gerekmektedir.