Loading...
Cizre İş Geliştirme Merkezi Projesine Ajansımızdan 5 Milyon TL Destek 24 Nisan 2017 | 00:00
Cizre İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Güdümlü Projesinin Mutabakat Toplantısı Şırnak’ta Şehr-i Nuh Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda projenin ön mutabakat metni Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ ile Cizre Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Adanur tarafından imzalandı.

Projenin mutabakat toplantısına ev sahibi olarak Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Adanur ile diğer proje ortakları ve paydaşları katıldı. Bu projeye Ajansımız tarafından % 75 oranında yaklaşık 5 Milyon TL hibe desteği sağlanacak olup, Cizre Belediyesi de % 25 oranında yaklaşık 1 Milyon 660 Bin TL eş finansman sağlayacaktır.

İş geliştirme merkezleri işletme kuluçkası veya işletme fidanlığı olarak adlandırılan merkezler olarak tanımlanmaktadır. Bunlar işletmelere, işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı, ofis hizmetleri gibi hizmetler sunarak işletmelerin en kırılgan oldukları ilk yıllarını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlamak amacıyla kurulmaktadırlar. İşletilen İŞGEM’ler kuruluş aşamasında girişimcilerin borçlanmamasını sağlamakta bu da yeni kurulan işletmelerin ayakta kalmasını kolaylaştırmaktadır. İŞGEM çatısı altında firmaların tanıtımı yapılmakta, ulusal ve uluslararası fuarlara katılımı sağlanmaktadır. Ayrıca, işletmelerin kuruluş aşamasında verdiği destekle firmaların sektörde tutunmalarını, büyümelerini ve rekabet edebilirliğini artırmaktadır. Bu tür işletmelerin ihracat yapma kapasiteleri de artmaktadır. İŞGEM bünyesinde işletmelerini kuran girişimciler üç yıl boyunca mesleki ve ekonomik kapasitelerini arttırarak bir altyapı oluştururlar. Üç yıllık sürenin geçmesinin ardından bu girişimciler Organize Sanayi Bölgeleri veya Küçük Sanayi Sitelerinde işlerine devam etmektedirler.



Toplantının açılış konuşmasında Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, Ajansımız tarafından Cizre Belediyesi ile birlikte geliştirilen ve daha önce başlangıç toplantısı düzenlenen Cizre İŞGEM Güdümlü Projesinin çok önemli ve değerli olduğunu söyledi. Şırnak’ın çok genç bir nüfusu olduğu için işsiz genç nüfusa en çok fayda sağlayacak projenin iş geliştirme merkezi olacağını düşündüklerini belirtti. Genel Sekreterimiz “Buradaki amacımız Şırnak’ta yeni kurulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) teşvik edilmesi, güçlendirilmesi ve girişimcilerin rekabet gücünün arttırılmasıdır. Ayrıca katma değerli üretim ve gelişim yapabilecek girişimcilerin yetişme ve gelişme ortamı bularak çalışabilecekleri, etkileşimde olabilecekleri bir ortamın sağlanmasıdır. Böylece Şırnak il ve ilçelerinin ve buna paralel olarak TRC3 Bölgesi’nin kalkınmasına katkıda bulunmaktır” dedi.

Cizre Belediye Başkanvekili Ahmet Adanur yaptığı konuşmada “Cizre Belediyesi olarak nasıl bir şey yapabiliriz diye düşündüğümüzde Cizre’nin Ticari potansiyeli iş potansiyeli, mevcut OSB’si, Küçük Sanayi sitesi bütün bu potansiyel değerlendirildiğinde İŞGEM bizim hala emekleyen sanayimiz adına yeni iş kurma adına büyük bir potansiyel barındırdığını hepimiz biliyoruz. Böyle bir projede bu potansiyeli hayata geçirmek can suyu misali yeni kurulacak iş yerlerini harekete geçireceğini sanayi sitesinde OSB işlerinin yerine yenilerini getirebilmek temel hedefimizdir” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Şırnak Valisi Ali İhsan Su konuşmasında şunları kaydetti. “Cizre ilçemiz Havaalanına 15 kilometrelik uzaklıkta, Habur Gümrük Kapısına yakınlığı ve sahip olduğu ticari ve sanayi potansiyeli ile çok hızlı gelişmekte olan bir ilçemiz. Biz bu çerçeve içerisinde DİKA’nın Güdümlü Projelerinden ilimiz için en güzel, en faydalı ne olabilir diye düşündük ve sonunda İŞGEM olarak kullanmanın en doğru tercihlerden birisi olarak değerlendirdik. Yapacağımız bu İŞGEM mevcut sanayimizin geliştirilmesi, kalifiye eleman yetiştirme, işe yeni başlayan şirketlerin geliştirilmesi ve daha uzun bir vadede sürdürülebilir bir pozisyona getirilmesi ve bu şirketlerimize yardımcı olacak koçluk yapabilecek bir iş geliştirme merkezinden bahsediyoruz. Cizre Belediyemiz ile DİKA’nın ortaklığıyla gerçekleşecek bu projenin içerisinde işliklerin olduğu, değişik imkânların sunulduğu çok özel, çok güzel bir İŞGEM olacaktır. Bununla sadece Cizre’deki ticaret erbabı, iş adamları değil ilimizin her tarafında Silopi’deki, İdil’deki, Güçlükonak’taki, Şırnak Merkez’deki Beytüşşebap ve Uludere’deki bütün iş adamlarımıza burada bu hizmeti verme imkânına sahip olacaktır” dedi.

Yapılan konuşmaların ve karşılıklı fikir alış verişinin ardından, Cizre İŞGEM Güdümlü Projesi’nin imzaları atıldıktan sonra toplantı sona erdi.