Loading...
Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı 21 Kasım 2016 | 00:00
Hükümetin açıkladığı “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” kapsamında “Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” Van’da gerçekleştirildi.

Programa Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan’ın yanı sıra iş dünyası temsilcileri, yatırımcılar ve ilgili kalkınma ajansları yetkilileri katıldı. Ajansımızı temsilen Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ ile uzman personeller katılım sağladı.

Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, devletin “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” kapsamındaki Cazibe Merkezleri Programı’nın Bölgemiz için yüzyılın önemli fırsatlarından biri olduğunu, Bölge’ye yapılacak yatırımlarla Bölge’nin cazibe merkezi konumuna geleceğini belirtti.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki yerler beş bölge ve yirmi üç ilden oluşmaktadır. Bunlar Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın faaliyet gösterdiği illerdir.

Uygulama kapsamında yatırımcının tek muhatabı Kalkınma Bankası olacaktır. Başvuru toplama, bilgilendirme, her türlü izin ve ruhsat işleminin takibi konusunda Kalkınma Ajansları Bankaya yardımcı olacaktır. Valilikler ve Bölge Kalkınma İdareleri de tüm imkânları ile bu süreci yatırımcı adına kolaylaştırmak için her türlü desteği verecektir.

Kalkınma Bankası tarafından “Yatırım ve Üretim Destek Paketi” kapsamında verilecek olan destekler şunlardır:
  • Danışmanlık Hizmetleri Desteği
  • Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi Desteği
  • Anahtar Teslim Fabrika Binası Yapım Desteği
  • Sıfır Faizli Yatırım Kredisi Desteği
  • İşletme Kredisi Desteği
  • Üretim Tesislerini Taşıma Desteği
  • Çağrı Merkezi Yatırım ve İşletme Desteği

Desteğe 2016 yılı içinde başlanması hedeflenmekte olup işletmelere fizibilite, mühendislik, müşavirlik, dış ticaret, finansman, hukuk, mesleki eğitim, yenilik, fikri ve sınaî mülkiyet vb. konularda danışmanlık hizmeti verilecektir.

Fizibilitesi uygun olan yatırımların uygulama süreçlerinin yürütülmesinde birebir destek verilecektir. Destek kapsamı yatırım sürecinin bütününü gören uzun vadeli bakış açısı ile yakından takip edilecektir.