Loading...
Ajansımızın Bölgeye İlk Defa Kazandırmış Olduğu AB Projesi Batman’da Tanıtıldı 30 Aralık 2016 | 00:00
Ajansımız ile Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa hazırlayarak Bölge’ye ilk defa AB kaynaklı hibe desteği kazandırılan projenin açılış ve tanıtım toplantısı Batman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Batman Valisi Ahmet Deniz, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Kara, kaymakamlar, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA II’nin “İnsan Kaynaklarını Geliştirme Programı” altında “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi” hibe programı uygulanmaktadır.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen programın yürütücüsü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’dır. “Ülkesine Katma Değer Katan Bilinçli ve Sağlıklı Gençlik ile Güzel Bir Geleceğe” adlı projenin toplam bütçesi 225 Bin Euro’dur. Projenin % 75’i Avrupa Birliği tarafından, % 25’ide Türkiye tarafından finanse edilmektedir.  Yaklaşık olarak 850 Bin TL bütçeye sahip proje ile uyuşturucu madde bağımlısı kişilerin sosyal uyumlarının sağlanması ve topluma kazandırılması amaçlanmaktadır.



Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir açılış konuşmasında şunları söyledi. “Gönül arzu ederdi ki bugün bunun için toplanmış olmayalım. Gençlerimizin daha çok eğitimdeki başarıları, kültürel faaliyetleri için burada bulunalım. Ama maalesef hem ilimizin, hem de ülkemizin bir gerçeği. Biz iş dünyası olarak paydaşlarımızla beraber bu projeyi değerlendirirken, bir yıl içerisinde gençlerimizin bu madde bağımlılığından kurtulanlar içinde biz iş dünyası olarak elimizi taşın altına koyup bunları istihdam etmek için elimizden gelen bütün gayretleri göstereceğiz. Geçlerimizin bu illetten kurtulması için bütün paydaşlarımızla elimizden geleni yaparsak inşallah bu konuda sosyal sorumluluk projemizi yerine getirmiş olacağız” dedi.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı konuşmada Ajans’ın en büyük ve en kıymetli önceliğinin gençler olduğunu, bu bağlamda bu Bölge’de yaptığı yatırımların en kıymetlisinin insan üzerine yapılan yatırımlar olduğunu söyledi. Bu anlamda bu projenin bir ilk olması Avrupa Birliği’nden geçmiş olmasının Batman adına çok anlamlı olduğunu belirtti. TÜİK verilerine göre en genç nüfus ve en çok madde bağımlısının olduğu Bölge’nin TRC3 Bölgesi olduğunu dile getiren Genel Sekreter, 13 - 21 yaş grubunda müthiş potansiyel olduğunu ancak bunların ya madde bağımlısı ya da terörün kucağında olduğunu ifade etti. Altındağ, “Bizler alternatif üretmek zorundayız. Şeyh Edebali’nin dediği gibi “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” bizde o amaçla bu çalışmayı başlattık ve nihayetinde başardık. Batman’da umuyorum ki bu pilot proje olsun ve bundan sonra Siirt’e de, Şırnak’a da, Mardin’e de örnek bir çalışma olsun. Bu Bölge’nin en büyük potansiyeli gençler; dezavantajlı gruplar olan kadınlarımız, engellilerimiz ile ilgilide çok önemli çalışmalarımız var. İşte bu proje bunlara ışık olacaktır. İnanıyorum ki bir yıl sonra yüz elli gencimizin hayata daha pozitif baktığını eğitime başladığını sağlıkla ilgili problemlerinin olmadığını ikili ilişkilerinin aile ilişkilerinin çok sağlam olduğunu aidiyet duygusunun çok yükseldiğini görebileceğiz. Ben bu projenin gerçekten Bölgemize ciddi anlamda katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.



Batman Valisi Ahmet Deniz konuşmasında; bugün çok önemsedikleri bir projenin startı için burada olduklarını ve uyuşturucu madde bağımlılığının çağımızın bir hastalığı olduğunu söyledi. Ancak sevindirici olanın dünyayla, Avrupa’yla Amerika’yla kıyasladığında ülkemizde madde bağımlısı insan sayısının oldukça az olmakla birlikte üzüntü verici olanın ise artış trendinin yüksek olduğunu belirtti. Vali Deniz “Bizim asıl sıkıntımız işte burada başlıyor. Asıl olan çocukların buna başlamaması için hepimize düşen milli, manevi değerlerine sahip, ülkesini seven çocuklar, gençler yetiştirdiğimiz zaman otomatikman bu sistemin dışına çıkarmış oluyoruz. İkincisi özellikle Bölgemizde uyuşturucudan terör örgütleri maalesef ciddi gelirler elde ediyorlar. Çocuklarımızın zehirlenmesinde en büyük rol bu hain PKK Terör Örgütü’nündür. İşte Lice’de gördük milyonlarca kök uyuşturucu madde bitkisini askerimiz korucumuz gidip söktüler. Onun için terör azaldıkça uyuşturucuda azalacak. Bu çocuklar bizim çocuklarımız kaybedilen bizim değerlerimiz. Bütün arzumuz, isteğimiz şehrimiz güzel şeylerle anılsın. Batman’ı iyiler liginde güzeller liginde zirvede tutalım hep önlerde olalım; ama kötü şeylerde hiç olmayalım arzusundayız” dedi. Burada sigara içenlerle ilgili birkaç şey paylaşmak istediğini ifade eden Deniz, eldeki net bilgilere göre madde bağımlısı çocukların gençlerin işe önce sigara içerek başladıklarını, bu yüzden büyüklerin biran önce sigara içmeyi bırakarak evlerinde çocuklarına kötü örnek olmamalarını, bununda çok çok önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Ajansımızın Batman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü ve proje sorumlusu Hasan Burak Yavaş proje hakkında katılımcılara sunum yaptı. Batman’daki madde bağımlılarına yönelik hazırlanan projenin bir bütün olarak uygulanacağı iyileştirme programları, kültürel faaliyetler ve mesleki kurslar yapılacaktır. Sosyal ve kültürel faaliyetlerden tiyatro, sinema, şehir gezileri, piknik, halı saha maçları, satranç kursu ve turnuvası, yüzme kursu, bağlama ve gitar kursu, kitap okuma yarışması, doğa yürüyüşü, ağaç dikimi ve kamp gibi etkinlikler düzenlenecektir. Ayrıca mesleki eğitimlerden kuaförlük, berberlik, aşçı yardımcılığı, elektrik tesisatçılığı, doğalgaz tesisatçılığı, otomotiv kaportacılığı, ahşap montaj elemanı, kasiyerlik gibi kurslar verilecektir.

Böylece sayısı giderek artan uyuşturucu madde bağımlılığına yönelik olarak gençlerimizin saplandıkları bu bataklıktan kurtulmaları; bunların çevresinde bulunan potansiyel risk altındaki kişilerin bu bataklığa düşmemeleri hedeflenmektedir.