Loading...
Ajansımızdan Türkiye’nin 2. Yeşil Bina Sertifikalı Kamu Hizmet Binası 22 Ağustos 2016 | 00:00
Türkiye’nin çevre dostu yeşil bina “Leed Gold Sertifikası” alan ikinci kamu hizmet binası Ajansımızın ana hizmet binası oldu.

Ajansımızın Ana Hizmet Binası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Gold sertifikası almaya hak kazandı. Türkiye’deki kamu binaları arasında Leed Gold Sertifikası alan sayılı binalardan biri olan Ajansımızın Hizmet Binası dışında çeşitli amaçlar için kullanılan yapılar mevcuttur. Bunlar 81 il arasında başta İstanbul olmak üzere Eskişehir, Adana, Mersin ve Konya’dan sonra şimdide Mardin’de yer almaktadır. Uluslar arası geçerliliğe sahip “Leed Gold Sertifikalı” çevre dostu yeşil binamızın özellikleri aşağıda sıralanmaştır.

LEED Gold Sertifikası:
Enerji ve çevre dostu tasarımında lider kuruluş olarak bilinen “LEED Gold Sertifikası” İngilizcede yüksek dereceden sürdürülebilir bina anlamını taşımaktadır. 1998'den beri verilmekte olan LEED Gold sertifikası “ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi” tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesinden oluşmaktadır. Binanın tasarımı dâhil malzeme seçimleri, inşaat, statik, mekanik, elektronik vb. tüm uygulamalar ile sürdürülebilir mimarinin gereklerinin yerine getirilmesi sağlanmıştır.

Sürdürülebilir Araziler:
Doğu ve Güneydoğunun sertifikalandırılmış ilk yeşil binası olan DİKA Ana Hizmet Binası, 4200 m2 arsa alanına inşa edilmiştir. Toplu taşıma noktalarına yakın yere konumlandırılarak ulaşım kaynaklı oluşabilecek karbon emisyonu minimize edilmiştir. Düşük emisyonlu ve yakıt verimli araçlar için özel park alanları oluşturulmuştur. Sert peyzaj ve çatılarda ısı adası etkisinin önüne geçebilmek için açık renkli malzemeler tercih edilmiştir.

Su Verimliliği:
Su kullanımını minimuma indirmek için peyzaj tasarımında yerel iklim şartlarına uyumlu, sulama ihtiyacı olmayan bitkiler kullanılmıştır. Gri su uygulamaları (lavabolarda kullanılan suyun değerlendirilmesi) düşük debili bataryaların kullanılması gibi yapılan kapsamlı su verimliliği çalışmaları sonucunda toplam % 49 su tasarrufu sağlanmıştır.

Enerji ve Atmosfer:
Projede uygulanan enerji verimliliğiyle enerji kullanımını azaltmak için merkezi ve akıllı iklimlendirme, güneş ışığından maksimum faydalanma (cam yüzeyler), kendi enerjisini kendisi üretme (13 kw güneş paneli), güneş enerjisi ile sıcak su temini, yüksek verimli aydınlatma armatürlerinin kullanılması gibi hususlar projelerde yer almış ve böylece toplamda % 22 enerji tasarrufu elde edilmiştir. Ana Hizmet Binası’nda ozon tabakasını incelten ve küresel ısınmayı tetikleyen şeyler içermeyen soğutuculara sahip sistemler kullanılmıştır.

Malzeme ve Kaynaklar:
Projenin inşaat aşamasında İnşaat Atık Yönetim Planı uygulanmış olup, atıkların geri dönüşüm tesislerine yeniden değerlendirilmek üzere uygun koşullarda gönderilmesi sağlanmıştır. Binada kullanılan malzemelerin % 22’si geri dönüştürülmüş malzemelerden, % 51’i ise yerel malzemelerden seçilmiştir.

İç Hava Kalitesi:
Yapıştırıcılar, boyalar ve zemin sistemlerinde düşük emisyonlu malzemeler tercih edilmiştir. Projede gün ışığı ve doğal havalandırmadan yüksek oranda yararlanılmıştır.
 
Binanın tasarım ilkeleri:
  • 3E Felsefesi ile dizayn edilmesi: Ekonomik, Etik ve Ekolojik
  • One Planet yaşam tarzının öne çıkarılması (Karbonun en aza indirilmesi, Sıfır atık, Sürdürülebilir su kullanımı, Yerel ve Doğal malzemeler, Eko-sistem ve doğal hayat vb.)
  • Multidisipliner yaklaşımla ele alınması (Mimari, Elektrik, Mekanik, Peyzaj, Çevre)
  • İzlenebilir ve ölçülebilir olması (Tüm sistemlerin otomasyona bağlı olması, izlenebilmesi ve merkezi olarak kontrol edilebilmesi)
Tasarımda öne çıkan hususlar:
  • Doğal alanların korunması için minimum hafriyat çıkacak şekilde tasarlanması, kazıda çıkan taşların ihata duvarında kullanılması, maksimum yeşil alan oluşturulacak şekilde projelendirilmiştir.
  • Çevreye olan etkinin minimuma indirilmesi amacıyla düşük emisyonlu malzeme kullanımı gibi uygulamalara projede yer verilmiştir.
  • İç mekân kalitesini artırmak ve insan odaklı tasarım gerçekleştirmek amacıyla merkezi aydınlatma ve iklimlendirmenin yanında kullanıcının kendi alanındaki konfora ilişkin müdahalelere imkân verecek şekilde uygulamalara yer verilmiştir.  Ayrıca çalışanların dış ortamdan faydalanmasını artırmak amacıyla beton yüzeyler yerine cam yüzeyler kullanılmıştır. Kaset tavan uygulamasıyla da kat yüksekliklerini maksimize ederek ferah bir çalışma ortamı tasarlanmıştır.
  • Araç kullanımını azaltmak, yürüyüş ve bisiklet kullanımını artırmak amacıyla bisiklet parkı ve yaya asansörü binanın olmazsa olmazları arasında bulunmaktadır.
  • Yine engellilerin binaya ve bina içindeki tüm alanlara erişiminin sağlanması amacıyla engelli asansörü, düşük meyilli yaya ulaşımı, bina içi düzenlemeler dâhil olmak üzere gerekli düzenlemeler yapılmıştır.