Loading...
Ajansımızdan Şırnak’ta Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme Toplantısı 08 Şubat 2017 | 16:00
Cazibe Merkezleri Programı Şırnak bilgilendirme toplantısı Şırnak Şehr-i Nuh Otel Konferans Salonu’nda düzenlendi.  Toplantıya Şırnak’taki kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Şırnak’taki yatırımcı ve girişimciler katıldı.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı açılış konuşmasında, Başbakanımızın açıklamış olduğu Cazibe Merkezleri Programı’nın bilgilendirme toplantısını Ajans’ın bir program dâhilinde anlatmaya ve yatırımcıların ayağına gitme çalışmalarını yaptığını söyledi. Genel Sekreterimiz “Bu çerçevede sadece Ajans’ın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi illerinde (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) değil ülkenin çeşitli coğrafyalarında Evliya Çelebi misali gezerek insanlarımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar 12 farklı ilde 14 tane toplantı düzenledik ve düzenlemeye de devam ediyoruz. Amacımız konuyla ilgili olan tüm kesimlere ulaşarak kendilerini bu konuda bilgilendirmektir. Bu teşvik programı Bölgemizin kalkınması için yapılmış bugüne kadarki en kıymetli çalışmadır. Düşünün öyle bir teşvik paketi ki araziyi size veriyor, sonra fabrikanın anahtar teslimini yapıyor, daha sonra size makine alımı için dört yıl faizsiz kredi veriyor, sonra o aldığınız makineleri size teminat olarak kabul ediyor. Daha sonra işletme kredisi için beş yıla yakın düşük faizle işletme kredisi veriyor. Bazı kamu alacaklarında size alım garantisi veriyor. Yani babanın oğluna yapmadığı çok kıymetli bir hadise; aslında ne kadar değerli olduğunu buradan anlayabiliyoruz. Her yönüyle bakıldığı zaman yatırım yapmamak için bir neden yok; dolayısıyla bunu gerçekten değerlendirmek gerekiyor. Burada yatırımların olmasını, işsizliğin ortadan kalkmasını, göçün önlenmesini ve Bölgeler arası eşitsizliğin ortadan kalkmasını önemli şekilde etkileyecektir. Onun için biz bu programa yüzyılın hadisesi olarak bakıyoruz” diyerek Ajans’ın her zaman yatırımcıların emrinde olacağını belirtti.

Ajans’ın Şırnak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü V. Erdal Özçelik tarafından katılımcılara bu konuda geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verileceğini ifade etti. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacağını belirtti.



Yatırımın en başından başlamak suretiyle fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacağı, hatta belli yatırım kalemlerinde kamu alım garantisinin sağlanmasıyla pazar koşullarının da önemli ölçüde iyileştirildiği bir program hayata geçirilecektir. Böylece beş ana sorun olarak belirlenen işsizlik, az gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir.
Özel sektöre yönelik olarak geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında başvuru süreci başlamış olup 27 Şubat 2017 tarihine kadar devam edecektir. Ajansımız başvuru süreçlerinin yürütülmesinde ve yatırımların izlenmesinde Kalkınma Bankası üzerinden yatırımcılara teknik destek verecektir.

Şırnak’ta gerçekleştirilen detaylı bilgilendirmenin ardından “Cazibe Merkezleri Programı” konusunda katılımcıların merak ettikleri sorular cevaplandırıldıktan sonra toplantı sona erdi.