Loading...
Ajansımızdan Şırnak’ta Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme Toplantısı 28 Aralık 2016 | 00:00
Ülkemizin yeni yatırım hamlesi kapsamında geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” hakkında Ajansımız tarafından Şırnak’ın Cizre ilçesinde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yatırımcı ve yatırımcı adaylarının davet edildiği toplantı, protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Cazibe Merkezleri Programı bilgilendirme toplantısı Şırnak’ın Cizre Kaymakamlığı toplantı salonunda düzenlendi.  Toplantıya Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, Başkan Yardımcısı Murat Koyuncu, TSO Meclis Başkanı Abdurrezzak Salgut, Şırnak Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Tatar, Şırnak Süt Üreticileri Başkanı Behmen Yılmaz, Cizre Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Eşref Müjde, Milli Eğitim Müdürü Şahan İke ile Şırnak’taki yatırımcı ve girişimciler katıldı.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı açılış konuşmasında, Ajans’ın şu an Şırnak ve ilçelerinde devam eden 22 milyonluk yatırımı olduğunu, Cizre’ye de 2 milyonluk kent içi ulaşım projesinin özellikle engelliler ile ilgili çok kıymetli bir proje olduğunu söyledi. Şırnak’ın son dönem de çok mağdur olduğunu, bütün ilçelerde de proje ofisleri kuracaklarını ifade etti. Cazibe Merkezleri Programının çok önemli bir konu olduğunu belirten Genel Sekreter “Aslında Şırnak’ta yapılması gereken toplantıyı başkanlarımızla konuşarak Cizre’de yapılmasını kararlaştırdık. Bana göre Cazibe Merkezleri Programı Bölge’nin tekrar ayağa kalkması için çok değerli iki tane olmazsa olmazı var. İmalat içi üretim ve istihdamdır. Yani buradaki potansiyelin çalışmasını istiyor; birde üretim yapılmasını istiyor. Özellikle bu projede yerel ürünlerin üretilmesi çok kıymetlidir. Bu teşvik paketine 63 milyar dolar ayrılmış; kaba tabiriyle 20 ülkenin bütçesinden neredeyse fazla. Cazibe Merkezlerinde 23 il var. Siirt, Şırnak, Mardin, Batman illeri cazibe merkezlerinin en önemli paydaşlarıdırlar. Biz Ajans olarak her zaman sizinle beraberiz; bundan sonra Şırnak’a gidiş gelişlerimiz artacak” dedi.



Altındağ, “Yatırımcıların yıllardır süründüğü a bakanlığından b bakanlığına, belediyeden, diğer kurumlara kadar gitme durumu kalmadı. Yani yatırımcının ön kabulünü, arsasını, fabrikasını varsa işletme kredisini, makine alımı için faizsiz kredisini ve bazı kalemler içinde alım garantisi veren tek bir kurum var. Başlangıcından bitinceye kadar siz Kalkınma Bankası ile muhatap olacaksınız. Ajans’ta burada onların taşra teşkilatı olacak. Danışmanlık hizmeti için hiç kimse artık para ödemeyecek. En yakın yatırım destek ofislerimize ya da Ajansımız üzerinden direk sistem üzerinden girdiğinizde ne yapmak istediğinizi hangi projeyi yapmak istediğinizi yazacaksınız. Projeniz ne kadar büyük olursa o kadar değerli olur; çünkü büyük yatırımcıları buraya çekip meydana getirecekleri istihdam anlamında büyük önem taşıyor. Bu anlamda hem göçün, hem de işsizliğin önlenmesini hedefliyor. Bu program Bölge’nin dengesizliğini ortadan kaldıracak; Bölge’yi tekrar ayağa kaldırmak için yapılmış çok kıymetli bir çalışma. Bununla birlikte umut ediyorum Bölgemiz faydalı yatırımlara ev sahipliği yapar” diyerek fikri ve projesi olan herkesin ayağına gideceklerini sözlerine ekledi.

Şırnak Valisi Ali İhsan Su konuşmasında, Cazibe Merkezleri Programının Hükumetin çok önemli bir adımı olduğunu belirterek, bu programdan Bölge'nin yararlanması durumunda büyük faydalar meydana geleceğini ifade etti. Özellikle buradaki en önemli sorunlardan olan işsizlik, göç ve buna paralel olarak terör belasını Allah'ın izniyle aşacağız. Şırnak'ın ve diğer Bölge illerinin devletin ve milletin el ele vermesiyle düştüğü sıkıntılı durumdan çok kısa bir sürede çıkacağını vurgulayan Vali Su, "2017 yılı Şırnak için, Bölgemiz ve Ülkemiz için bugünden çok daha güzel olacaktır. Devletimizin buraya ne kadar değer verdiğini bakanlarımızın sık sık buraya gelişinden görüyoruz. Bizleri çok güzel günlerin beklediğini bugünkü terör saldırılarının da, parlak geleceğimizin doğum sancıları olduğunu göreceksiniz" dedi.

Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Emin Paça tarafından katılımcılara bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verileceğini ifade etti. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacağını belirtti.



Beş bölge olarak ele alınacak ve bu bölgelerde 8 cazibe merkezi bulunacaktır. Üçüncü Bölge, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin olmak üzere üç cazibe merkezinden oluşuyor. Batman, Siirt ve Şırnak illerinin dâhil olduğu bu bölgede imalat sanayi yatırımlarına ağırlık verilecektir. Böylece özellikle imalat sanayi açısından tüm dünyada en cazip olanakların sunulduğu yatırım ortamı koşullarına sahip bir bölge haline gelmiş oldu. Her bir bölgenin, belirli bir alanda uzmanlaşmasının sağlanması, bu bölgelerin rekabet gücünü yükseltecek, bölgeler arası gelişmişlik farkını güdümlü bir anlayışla kapatacaktır.

Yatırımın en başından başlamak suretiyle fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacağı, hatta belli yatırım kalemlerinde kamu alım garantisinin sağlanmasıyla pazar koşullarının da önemli ölçüde iyileştirildiği bir program hayata geçirilecektir. Böylece beş ana sorun olarak belirlenen işsizlik, az gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir.
Özel sektöre yönelik olarak geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ön talep başvurularının alımına başlanmış olup, Ajansımız başvuru süreçlerinin yürütülmesinde ve yatırımların izlenmesinde Kalkınma Bankası üzerinden yatırımcılara teknik destek verecektir.

Şırnak Cizre’de gerçekleştirilen detaylı bilgilendirmenin ardından  “Cazibe Merkezleri Programı” ile ilgili katılımcıların merak ettikleri sorular cevaplandırıldıktan sonra toplantı sona erdi.