Loading...
Ajansımızdan Siirt’te Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme Toplantısı 18 Ocak 2017 | 00:00
Kalkınma Bakanlığı aracılığıyla hükümetimizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için geliştirdiği yeni yatırım hamlesi kapsamındaki “Cazibe Merkezleri Programı” hakkında Ajansımız tarafından Siirt’te bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yatırımcı ve yatırımcı adaylarının davet edildiği toplantı, protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Cazibe Merkezleri Programı bilgilendirme toplantısı Siirt Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi.  Toplantıya Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş, Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Butur, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız, kaymakamlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Siirt’teki işadamı, yatırımcı ve girişimciler katıldı.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı açılış konuşmasında, Hükümetimizin açıklamış olduğu bu teşvik programının son dönemlerde Bölgemizin kalkınması için en kıymetli çalışma olduğunu belirtti. Genel Sekreterimiz Başbakanımızın açıklamış olduğu Cazibe Merkezleri Programı’nın bilgilendirme toplantısını Dicle Kalkınma Ajansı’nın bir program dâhilinde anlatma ve yatırımcıların ayağına gitme çalışmalarından söz etti. Bunun için sadece Ajans’ın faaliyet gösterdiği Bölge’de değil hemşerilerimizin yoğun olarak yaşadığı Gaziantep, Adana, Mersin, Kocaeli ve İstanbul’da yaptıklarını önümüzdeki günlerde de Ankara, İzmir ve Antalya illerinde yapacaklarını dile getirdi. Böylece Bölgemiz dışında yaşayan işadamı hemşerilerimizi Bölgemize yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Altındağ “Bakıldığı zaman dünyada neredeyse yirmi ülkenin bütçesinden fazla atmış üç milyar dolarlık bir yatırım paketi var. İçinde üretimin ve istihdamın olduğu ve bu Bölge’nin ayağa kalkması için ne gerekiyorsa yapılan çok kıymetli bir çalışma. Yani Cumhuriyet tarihimizden bugüne kadar yaklaşık yirmiye yakın teşvik paketi açıklandı. Ama bunun gibi ayağı yere basan, işsizliği önleme noktasında önemli tedbirler alan, göçü engelleyen bir çalışma olmamıştı. Onun için bu programı bizde yatırımcıların birebir ayağına giderek anlatmayı uygun gördük. Buda inşallah yatırımların olmasını, işsizliğin ortadan kalkmasını, göçün önlenmesini ve Bölgeler arası eşitsizliğin ortadan kalkmasını önemli şekilde etkileyecektir. Onun için biz bu programa yüzyılın hadisesi olarak bakıyoruz” dedi.



Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz da konuşmasında, Bölgenin işsizlik başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal sorunların, terör örgütleri tarafından istismar edilmek istenen konular olduğunu belirterek, bunları gidermeye yönelik çalışma yaptıklarını ifade etti. Siirt’te yatırım yapmak isteyen yatırımcı ve girişimcilere tüm imkânların seferber edileceğini ifade eden Vali Tutulmaz, “Öncelikle burada yaşayan sizleri ardından Bölge dışındaki yatırımcıları buraya çekmemiz gerekir.  Ömrümüzün önemli bir kısmı teşviklerin konuşulması ile geçti. Hükümetimiz bu cazibe merkezleri programı ile hayallerin ötesinde büyük imkânlar sunuyor. Artık bununla da olmuyorsa başka çare yok demektir. Bu bakımdan yatırım teşviklerinin çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Yatırım yapmak için yeter ki enerjiniz olsun ve geleceğe yönelik umudunuz olsun. Valilik olarak, yatırım yapmak isteyen tüm girişimcilere tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz, her türlü desteği vermeye hazırız.’ dedi. Geçmişte yapılan uygulamalarda yatırımların uygulamadaki yanlışlıklardan dolayı yarım kaldığını belirten Vali Tutulmaz, bu pakette yatırımların tamamlanması için çok önemli fırsatlar sunulduğunu sözlerine ekledi.

Siirt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Erdal Özçelik tarafından katılımcılara bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verileceğini ifade etti. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacağını belirtti.



Cazibe Merkezleri beş bölge olarak ele alınacak ve bu bölgelerde 8 il cazibe merkezi bulunacaktır. Üçüncü Bölge, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin olmak üzere üç cazibe merkezinden oluşuyor. Batman, Siirt ve Şırnak illerinin dâhil olduğu bu bölgede imalat sanayi yatırımlarına ağırlık verilecektir. Böylece özellikle imalat sanayi açısından tüm dünyada en cazip olanakların sunulduğu yatırım ortamı koşullarına sahip bir bölge haline gelmiş oldu. Her bir bölgenin, belirli bir alanda uzmanlaşmasının sağlanması, bu bölgelerin rekabet gücünü yükseltecek, bölgeler arası gelişmişlik farkını güdümlü bir anlayışla kapatacaktır.

Yatırımın en başından başlamak suretiyle fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacağı, hatta belli yatırım kalemlerinde kamu alım garantisinin sağlanmasıyla pazar koşullarının da önemli ölçüde iyileştirildiği bir program hayata geçirilecektir. Böylece beş ana sorun olarak belirlenen işsizlik, az gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir. Özel sektöre yönelik olarak geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ön talep başvurularının alımına başlanmış olup, Ajansımız başvuru süreçlerinin yürütülmesinde ve yatırımların izlenmesinde Kalkınma Bankası üzerinden yatırımcılara teknik destek verecektir.

Siirt’te özel sektöre yönelik gerçekleştirilen detaylı bilgilendirmenin ardından “Cazibe Merkezleri Programı” konusunda katılımcıların merak ettikleri sorular cevaplandırıldıktan sonra toplantı sona erdi.