Loading...
Ajansımızdan Mardin de Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme Toplantısı 19 Aralık 2016 | 00:00
Hükümetimizin yeni yatırım hamlesi kapsamında geliştirdiği “Cazibe Merkezleri Programı” hakkında Ajansımız tarafından Mardin’de bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İlimizin mevcut yatırımcılarının yanı sıra, yatırımcı adaylarının davet edildiği toplantı, ilgili protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Ajansımızın yeni hizmet binası konferans salonunda yapılan “Cazibe Merkezleri Programı” Mardin bilgilendirme toplantısı katılımcılar tarafından büyük bir ilgi gördü. Toplantıya Mardin Vali Vekili Bahattin Çelik, Mardin Merkez İlçesi Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel ile Mardinli yatırımcı ve girişimciler tarafından yoğun bir katılım sağlandı.

Altındağ: “Yirmi ülkenin bütçesinden büyük yüzyılın projesi”

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı açılış konuşmasında Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan Cazibe Merkezleri Programı ile Bölge’nin kalkınmasına bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş önemli bir destek sağlanacağını söyledi. Cazibe Merkezleri Programının 63 milyar dolarlık yatırımla 20 ülkenin bütçesinden fazla olduğunu vurgulayan Genel Sekreter "Geçmiş dönemlerdeki hükümetlerin açıkladığı teşvik programlarını inceledik ama bu gerçekten yüzyılın projesi. Bölgemiz bir cazibe merkezi haline getirip, yatırımcılara inanılmaz imkânlar sağlanarak onları buraya çeken büyük bir teşviktir" ifadesini kullandı. Altındağ, "Burada yapılan her bir yatırım, dikilen bir ağaç gibidir; hem gölgesi hem de meyvesi var" dedi.

“Babanın oğluna yapmadığı bir çalışma”

Hükümetin bu yönde ciddi çalışmalarının olduğunu belirten Genel Sekreter programın özelde istihdam ve üretimi ön gördüğünü aktardı. Burada özellikle cazibe merkezinin ortasında bulunan buradaki yatırımcılara inanılmaz imkânlar sağladığını belirtti. Altındağ, “Aslında babanın oğluna yapmadığı kıymetli bir çalışma. Bu bölgeyi ayağa kaldıran en önemli hamleler bunlar. Bu bölge çok güzel yatırımlara ev sahipliği yapacak. Devletimizin bu bölgeye pozitif ayrımcılık yaptığını görüyoruz. Bir bölge insanı olarak bunu çok önemsiyoruz. Ajans tarafından buradaki yatırımcılara teknik destek vereceğiz” diyerek fikri ve projesi olan herkesin ayağına gideceklerini sözlerine ekledi.

Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Emin Paça tarafından katılımcılara geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına yönelik “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verilecektir. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacaktır.

Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin dâhil olduğu 23 ilde özel sektöre yönelik olarak geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ön talep başvurularının alımına başlanmış olup Ajansımız başvuru süreçlerinin yürütülmesinde ve yatırımların izlenmesinde Kalkınma Bankası üzerinden yatırımcılara teknik destek verecektir.



Yaklaşık 13 milyon insana hizmet edecek.!

Yatırım ve destek hamlesi projesine göre 12 milyon 6 yüz bin vatandaşın yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri, 5 bölge olarak ele alınacak ve bu bölgelerde 8 cazibe merkezi bulunacaktır. Paketin 2016 yılının ilk 7 ayındaki teşvik istatistiklerine göre 6. bölgede % 50 oranında düşen teşvik belgesi ve buna bağlı olarak % 35 oranında düşen yatırımlara ilişkin farkı kapatarak ihracat kayıplarını telafi etmesi beklenmektedir.

Üçüncü bölge, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin olmak üzere üç cazibe merkezinden oluşuyor. Üçüncü bölgeye bağlı iller Batman, Siirt ve Şırnaktır. Bu bölgede imalat sanayii yatırımlarına ağırlık verilecektir. Her bir bölgenin, belirli bir alanda uzmanlaşmasının sağlanması, bu bölgelerin rekabet gücünü yükseltecek, bölgeler arası gelişmişlik farkının güdümlü bir anlayışla kapatılması amaçlanmaktadır.

Yatırım teşvikleri açısından altıncı bölgede yer alan TRC3 Bölgesi (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) Cazibe Merkezleri Programı ile özellikle imalat sanayi açısından tüm dünyada en cazip olanakların sunulduğu yatırım ortamı koşullarına sahip hale geldi. Yatırımın en başından başlamak suretiyle fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacağı, hatta belli yatırım kalemlerinde kamu alım garantisinin sağlanmasıyla pazar koşullarının da önemli ölçüde iyileştirildiği bir program hayata geçirilecektir. Böylece beş ana sorun olarak belirlenen işsizlik, az gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir.

Gerçekleştirilen bilgilendirmenin ardından   “Cazibe Merkezleri Programı” ile ilgili katılımcıların merak ettikleri sorular cevaplandırıldıktan sonra toplantı sona erdi.