Loading...
Ajansımızdan İhracatçılara Eximbank Semineri 07 Eylül 2016 | 00:00
Ülkemizin resmi ihracat teşvik kuruluşu olan Türk Eximbank ile Ajansımız tarafından TRC3 Bölgesi’nde (Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak) bulunan ihracatçılarımıza yönelik "Kredi ve Sigorta Bilgilendirme Semineri" gerçekleştirildi. Mardin’de Hilton Garden Inn Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya Bölge’de faaliyet gösteren yatırımcı ve girişimciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ “Bu toplantıyı Bölgemizde bulunan ihracatçılarımızın sıkıntılarını bir nebze rahatlatabilmek adına tertipledik. Özellikle Bölgemizde yaşanan terör olayları nedeniyle kapalı olan Habur sınır Kapısı’nın ihracatçılarımızın can damarı olduğunu biliyoruz. Amacımız sadece buraya bağımlı kalmadan farklı pazarlara açılabilmek için ihracatçılamıza katkı sunmak temel çıkış noktamızdır” dedi. Ajansımızın faaliyet gösterdiği TRC3 olarak ifade edilen Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’tan illerinden yoğun katılımın sağlandığı toplantıya ilgi büyük oldu.

Türk Eximbank’ın Görevleri:
Türk Eximbank diğer adıyla Türkiye İhracat Kredi Bankası 1987 yılında ihracatın geliştirilmesi amacıyla kurulmuş olan kredi veren bir devlet kurumudur. Temel amacı, ihracatın geliştirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılmasıdır. Türkiye'de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank, bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren mütahit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklemektedir.

Eximbank’ın Farkı:
Türk Eximbank’ın, gelişmiş birçok ülkenin resmi destekli ihracat kredi kuruluşlarından farklı olarak kredi, garanti ve sigorta işlemlerini aynı çatı altında toplamış olması, ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturulmasına imkân tanımaktadır. 2015 yılı itibariyle ülkemiz toplam ihracat tutarının % 21’i Türk Eximbank tarafından tek başına finanse edilmiştir.

Türk Eximbank Nerede:
Türk Eximbank'ın genel müdürlüğü İstanbul'da bulunmaktadır. Ayrıca Ankara'da bölge müdürlüğü, İzmir'de şubesi, Konya, Denizli, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Adana ve Trabzon'da irtibat büroları bulunmaktadır.

Eximbank Kredilerinin Avantajları:
Kısa vadeli kredi programları; vergi, resim ve harç istisnasına tabidir. Faiz oranları yükselse bile vade sonuna kadar kredinin kullandırıldığı tarihteki faiz oranı geçerlidir. Faiz oranları, Eximbank tarafından piyasa faiz oranlarına göre daha düşük belirlendiği için ihracatçıya faiz avantajı sağlanır.

TRC3 Bölgesine Sağlayacağı Faydalar:
Bölgemiz ihracatının % 98’inin Kuzey Irak’a yapıldığı göz önüne alındığında ihracat yapılan ülkelerin sayısını arttırarak, Mısır, Fas, İran, Sudan, Arabistan gibi Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yeni pazarların bulunmasını sağlayarak bu ülkelerde sigorta hizmetinden ve kredi avantajlarından yararlanılması hedeflenmektedir.