Loading...
Ajansımız Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi’ne Katılıyor 28 Nisan 2017 | 00:00
Ajansımız ile Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) gerçekleştirdikleri işbirliği çerçevesinde Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Duhok kentinde düzenlenecek olan “Birinci Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi’ne” katılacaktır.

Irak Devleti Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) illerinden Duhok’a 28 - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Duhok Valiliği ve Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TISİAD) birlikte düzenlediği “Birinci Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi” yapılacaktır. Duhok Valisi Farhad Ameen Atrushi’nin davetiyle Ajansımız ile TISİAD Derneği Zirveye ortaklaşa iş gezisi düzenleyecektir. Zirve Duhok ilinin genel tanıtımı, stratejik konumunun değerlendirildiği ve B2B görüşmelerini içermektedir. TISİAD Derneği, Türkiye’nin Irak’a açılan tek ve en önemli sınır kapısı Habur’a bitişik olan Duhok ilinde yatırım ve iş fırsatlarını değerlendirmek üzere bu organizasyonu düzenlemeyi amaçlamıştır.

Ajansımızda 2017 yılı Ajans Çalışma Programında belirtildiği üzere, TRC3 Bölgesi’nden yapılan ihracatta önemli bir yer tutan Irak'ın Habur sınır kapısının sağladığı lojistik avantajı, Bölgemizde faaliyet gösteren yatırımcı iş adamlarının bu ülkenin piyasasına hâkim olması ve güçlü sosyal bağların yanı sıra, Irak'ın üretici olmayan ekonomik yapısı ikili ticari ilişkilerde önemli bir etkendir.  Bölgemizin tarımsal üretim açısından sahip olduğu potansiyel, sanayi tecrübesi ile birleşerek başta un ve bulgur olmak üzere özellikle gıda sanayisine yönelik ürünlerin bölgemizden karşılanmasını beraberinde getirmiştir. Bu durum ihracat ve istihdam açısından oldukça katkı sağlayıcı olsa da tek pazara bağımlı olmanın bütün risklerini de içermektedir. Ülkemizin Irak ile olan ikili ilişkileri ekonomik anlamda son yıllarda her ne kadar pozitif olsa da, üretim ve tüketim alışkanlıklarındaki farklılaşmalar yada rekabet unsurlarındaki değişiklikler bu sorunun Bölgemize ciddi bir şekilde yansımasına yol açabilmektedir. Ülkemizden üretim ya da transit ticaret üzerinden gıda haricinde hemen her sektörde ürün Irak'a ihracat edilebilmektedir. Bu doğrultuda, Bölgemizin Irak'a olan ihracat yelpazesini farklılaştırmak ve yatırıma yönelik işbirliklerini tesis etmek amacıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ilgili kurum ve kuruluşlar ile sektördeki paydaşların katılımıyla bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmesi Ajansın Çalışma Programına alınmıştır.

Böylece Bölgemizde imalat sanayi sektörüne yönelik olmak üzere uygulanmakta olan Cazibe Merkezleri programı kapsamında gerçekleştirilecek projelerde işbirliği altyapısını oluşturmak ve bölgemizin ticaret kapasitesini sektörel çeşitlenmeyi artıracak şekilde geliştirmek amacıyla Kuzey Irak Yatırım Geliştirme ve Tanıtım Çalışma Ziyaretine katılacaktır.