Loading...
Ajansımız Habitat Konferansı’nda Mardin’i Anlatacak 18 Ekim 2016 | 00:00
Ajansımız, 17 - 20 Ekim 2016 tarihleri arasında Ekvador’un başkenti Kito (Quito)’da düzenlenen Habitat konferansında ülkemizin en önemli tarihi ve kültürel yerleşim yerlerinden biri olan Mardin’i anlatacak.

Birleşmiş Milletler (UN) tarafından yirmi yılda bir düzenlenen Habitat Konferansı’nın üçüncüsü Ekvador’un Quito kentinde “Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme” temasıyla gerçekleştirilmektedir. İnsanlar için yerleşim yerleri oluşturmak ve gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı şehirleşmenin etkilerini yönetebilmek amacıyla uluslararası kamuoyunda bilinç oluşturmak için düzenlenen Habitat Konferansı’nın ilki 1976 yılında Kanada Vancour’da, ikincisi 1996 yılında İstanbul’da bütün dünyada uygulanabilir bir eylem planı oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletlere üye bütün ülkelerin temsilcileri ile gönüllü paydaşlar, sivil toplum örgütleri, bölgesel ve yerel yönetimler, uzmanlar, araştırmacılar, kadın ve gençlik organizasyonları, ticari birlikler ve özel sektörün katılım sağlayacağı Konferans’ta yeni kentsel gündem ile şehirleşmenin dönüştürücü etkileri ele alınacak. Çocuk, gençlik ve kadın örgütleri ile iş dünyası ve dünya belediyeler birliği toplantıları ile açılacak konferansta yan etkinlikler, genel katılımlı mitingler, ağ kurma çalışmaları, yuvarlak masa toplantıları, özel tartışma programları, kent konuşmaları, eğitim faaliyetleri ve geniş katılımlı paydaş toplantıları organize edilecektir.

Konferans’ta sürdürülebilir kentler ve herkes için insan yerleşimlerini esas alan ortak bir vizyon etrafında belirlenen ilkeler çerçevesinde, sosyal olarak kapsayıcı ve yoksulluğu sona erdiren, herkes için eşit fırsatlar oluşturulması hedeflenmektedir. Çevreye duyarlı etkili bir uygulamanın hayata geçirilmesine vurgu yapılacak konferansta, kalkınma yolunda kent mekânlarının planlanması ve yönetimi, uygulama, izleme ve değerlendirmeye yönelik faaliyetlerin belirgin hale getirilmesi amaçlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda ülkemizden katılımların olacağı Konferans’ta Ajansımız ile birlikte Kars’tan SERKA ve Kayseri’den ORAN Kalkınma Ajansları’nın katılımıyla “Kentlerde Tarihi Mirasın Korunması” başlığı altında üç projeye ilişkin sunumlar gerçekleştirilecektir. Habitat Konferansı’nın öneminden ötürü Ajans Genel Sekreterimiz Yüksek Mimar Yılmaz Altındağ heyet başkanı olarak Konferans’a katılım sağladı.

Kentleşme ve sürdürülebilir kalkınma alanında dünyanın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen konferansta Mardin’in tanıtımı Ajansımız tarafından yapılacaktır. Tarihi Mardin’de özellikle Birinci Cadde ve tarihi çarşıların turizm ve sosyal kalkınma temelinde geliştirilmesine ilişkin faaliyetler ve planlama çalışmaları hakkında detaylı bilgi verilecektir. Binlerce yıllık kültürel mirasını koruyan Mardin’in yaşayan bir şehir olarak geleceğe taşınmasına yönelik yaklaşım ve öneriler istişare edilecektir.