Loading...
2016 Mali Destek Programları Mardin de Tanıtıldı 29 Mart 2016 | 00:00
Ajansımızın 2016 Yılı Mali Destek Programları ile devlet desteklerini kamuoyuna tanıtmak amacı ile Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’ın katıldığı tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Mardin’de özel bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Kalkınma Bakanımızın yanısıra Mardin Milletvekilleri Orhan Miroğlu, Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Kalkınma Bakanlığı Müstaşarı M. Cüneyd Düzyol, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ile çok sayıda yatırımcı ve girişimci katıldı.

Tanıtım toplantısı Ajans’ın kısa tanıtım filmi ve Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ’ın açılış konuşmaları ile başladı. Genel Sekreter yaptığı konuşmada kalkınmanın yerelden başladığını bunu yapmak içinde kalkınma ajanslarının kurulduğunu söyledi. Kalkınma Ajansları olarak kendi bölgelerindeki illerde yerelden kalkınmayı gerçekleştirmek için yatırımcı ve girişimcilerin ayağına gideceklerini; nitelikli projeler ortaya çıkması içinde teknik destek sağlayacaklarını belirtti. Altındağ “Bölgemizdeki dört ilin kalkınması için hiçbir ayırım yapmadan en ücra yere kadar gidip Bölgemize katkı sağlamak için çaba sarf edeceğiz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından söz alan Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak son dönemde Mardin’in hak etmediği şekilde gündeme geldiğini, terör olaylarının Mardin’in imajısı olumsuz bir şekilde etkilediğini belirtti. Güzide bir şehir olan Mardin’in kalkınmasını 3 T 1 S formülü ile gerçekleştireceğini dile getirdi. Koçak “Mardin, Tarihi ve kültürel değerleriyle Turizmde, Mezopotamya’daki verimli topraklarıyla tarımda, sınır kenti olduğu için ticarette ayrıca ürettiği ve ihraç ettiği ürünler ile sanayide gelişen bir kenttir” şeklinde ifade etti.

Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz yaptığı konuşmada, başta kalkınma ajansı olmak üzere devletin destek ve teşviklerinin Bölge’nin kalkınması için çok önemli olduğunu söyledi. Fakat terörün ekonomik yapıya büyük bir darbe vurduğuna dikkat çekerek, Mardin örneğinde olduğu gibi zamanında bir turizm merkezi olan Mardin’de başta turizm olmak üzere her sektöre ve kesime zarar verildiğini ifade etti. Bakan Yılmaz, “Huzur ve emniyetin olmadığı yerde ne özgürlük ne de ekonomik kalkınma olur. Hem hem ekonomik hayatın hem sosyal hayatın  temeli emniyetli ve huzurlu bir ortamdır. Uzun vadeli olarak bu bölgelerimizin potansiyellerini harekete geçirecek; kamu ve özel sektör yatırımlarımızla kalkınma sürecini daha çok hızlandıracağız” dedi. Ayrıca atamasını yaptıkları Yeni Genel Sekreterimiz içinde "Yılmaz Bey göreve başladığı günden bu yana kısa sürede başarılı bir yönetim sergiledi; bundan sonrada daha güzel işlere imza atacağına inanıyorum" diyerek takdirlerini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından Ajansımızın 2016 yılında vereceği destekler ile ilgili mali destek programlarının tanıtımına geçildi. Ajans’ın Proje ve Sözleşme Yönetim Birimi uzmanları tarafından 2016 yılında Ajans’ın uygulayacağı 5 mali destek programı konusunda sunumlar yapıldı. Ajansımız 2016 yılında yaklaşık 30 Milyon TL değerinde hibe desteği verecek olup proje uygulamaları devam eden yatırımlarla birlikte bu tutar 50 Milyon TL’yi bulacaktır.

Son olarak Ajans dışındaki diğer devlet destekleri konusunda Ekonomi Bakanlığı’nın yatırım teşvikleri ile ihracat teşvikleri, KOSGEB, İŞKUR ve TKDK destekleri ile ilgili çeşitli sunumlar gerçekleştirildikten sonra toplantı programı sona erdi.