Loading...
14. Ufuk Turu Toplantıları Mardin’de Gerçekleştirildi 18 Mayıs 2017 | 00:00
Türkiye’nin 64 ilinden katılımcıların yer aldığı, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen “14. Ufuk Turu Toplantıları” Mardin’de gerçekleştirildi. Ajansımızın destek verdiği organizasyona Eski Başbakan ve Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu’da katıldı.

  Konya’da faaliyet gösteren 165 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturdukları “Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu” tarafından organize edilen “Ufuk Turu Toplantıları” her yıl geleneksel olarak farklı bir coğrafyada düzenlenmektedir. Geçen yıl Kosova’da yapılan toplantının ardından bu yılki toplantı Mardin’de “Sivil Toplum ve Din” temasıyla gerçekleştirildi.

Toplantıya Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Aktay ve Avukat Ahmet Sorgun, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ ile 64 ilden gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı; ardından açılış konuşmasını yapan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, “Konya’da 165 vakıf, dernek ve sendikanın bir araya gelerek kurduğu sivil toplum platformu 25 yıldır faaliyetlerine devam etmektedir. Bu toplantıların yapılmasında Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu büyük destek vermiştir. Her yıl farklı bir bölgede gerçekleştirdiğimiz Ufuk Turu Toplantıları’nı bu yıl da Mardin’de yapmaya karar verdik. Sivil toplum dünya ve ülke gündeminin konuşulduğu bir harekettir. Sivil toplum hareketlerinin dünyadaki etkisi tartışılamaz. Ufuk Turu Toplantıları Türkiye’yi ve İslam alemini ilgilendiren konuları ele alarak, bugünlere gelmiştir. 14. Ufuk Turu Toplantılarına destek veren İçişleri Bakanlığı’na Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Mardin Valiliği ve Dicle Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederim” dedi.



14. Ufuk Turu Toplantıları’nın Onur Konuğu Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada “Sivil toplum uzun uzun konuşmamız gereken bir konu. Devada burada, şifada burada. Mardin Artuklu Devleti’nin başkentidir. Konya’da Selçuklu Devleti’nin başkentidir. Her iki şehrimizde önemli merkezlerdir. Mardin çoğulcu kültüre sahip bir ilimizdir. Mardin’i anlamayan İslam medeniyetinin kadim geçmişini ve genel felsefesini anlayamaz. Mardin’e her geldiğimde, Mardin bana Kudüs’ü hatırlatıyor. Mardin medeniyetimizin biblo şehridir. İnsanlarımız metropol şehirleri gezmek yerine gelsin Mardin’i görsün. Mardin 7 bin yıl önce 7 farklı kültürün dinin ve dilin buluştuğu bir şehirse sivil toplum oradadır. Çok kültürlü olmayan tek tip şehirlerde sivil toplum hareketleri de olmaz” dedi. Davutoğlu, sivil toplumun siyasete fikir ve düşünce zemini hazırlayabileceğini ancak siyasete asla müdahil olmaması gerektiğini vurgulayarak “Sivil toplumun, 'Siyaseti ben idare edeceğim' demeye kalkmaması lazım. İşte FETÖ böyle yanlış bir zihniyetin sonucu buraya geldi. Hizmet hareketi adı altında; ama niyet sivil kalmak değil, gücü elde etmektir” ifadelerini kullandı.



Ajansımızın Yönetim Kurulu Başkanı Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardin'in bir kültür ve turizm şehri olduğunu belirterek, Bölgenin son dönemde terör nedeniyle bazı travmalar yaşadığını, güvenlik güçlerinin teröre yönelik operasyonlarının başarıyla sona ermesinin ardından hayatın normalleşmeye başladığını söyledi. Bu durumda Bölge’nin morale ihtiyacı olduğunu kaydeden Yaman, bu gibi toplantıların moral kazanılması açısından çok önemli olduğunu aktardı. Mardin turizminin bu yıl tekrar küllerinden doğduğunu geçen yıla oranla otellerin doluluk oranlarının kent merkezinde yüzde yüze ulaştığını dile getirdi.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı konuşmada bugün bir bürokrat olarak geçmişte belediye başkanlığı, mimarlar odası başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulunduğunu belirterek eski bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak STK’ların toplumdaki önemine vurgu yaptı. Genel Sekreterimiz, “Bölge insanı olarak en büyük sorunumuz sağlıklı iletişim kuramamak ve kendimizi batıya anlatamamaktır. Bizler burada yaşayan insanlar olarak her birimiz birkaç dille konuşan, çok kültürlü, çok dinli zengin bir geçmişe sahibiz. Bu farklılıklarımızla yüzyıllar boyunca kardeşçe, barış ve huzur içerisinde yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz. 14. Ufuk Turu Toplantıları vesilesiyle Türkiye’nin dört bir yanından Mardin’e gelerek bu barış iklimine katkıda bulunduğunuz için sizlere teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.



Programın açılışında Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Aktay ve Av. Ahmet Sorgun, Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Ali Akmaz ve Sami Sorgun ile Memur Sen Mardin İl Başkanı Mustafa Aydın’da birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından 14. Ufuk Turu Toplantıları’nın açılış oturumu sona erdi. Dört gün sürecek olan oturumlarda Türkiye'nin farklı bölgelerinden akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı “Sivil Toplum ve Din” temalı toplantılar düzenlenecektir. Toplantılarda, "İslam ve Sosyal Sorumluluk", "Ümmet ve Milliyetçilik", "İslam ve Cemaatler", "İslam Dünyasında Dini Akımlar" konulu oturumlar gerçekleştirilecektir.