Loading...
Haber Galerisi
Şırnak’ta Mehmet Ağa Kasrı Restore Edilerek Turizme Açıldı 05 Ocak 2022 | 16:54

Şırnak’ın Cizre İlçe Belediyesi tarafından Ajansımızın Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Programına yönelik olarak Ajansımıza sunulan “Mehmet Ağa Kasrı'nın Restorasyonunun Tamamlanması ve Turizme Açılması Projesi” gerçekleştirildi.

Ajansımızın “2018 Yılı Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında Şırnak’ın Cizre İlçe Belediyesi’nin hazırlamış olduğu “Mehmet Ağa Kasrı'nın Restorasyonunun Tamamlanması ve Turizme Açılması Projesi” Ajansımız tarafından desteklenerek uygulandı. Projenin toplam bütçesi 903 Bin TL olup %75’i Ajansımızca desteklenerek 677 Bin TL hibe desteği sağlandı.

Projenin amacı, Cizre ilçesindeki beş geleneksel evden en bilineni olan Mehmet Ağa Kasrı’nın restore edilerek günümüze uygun ve tarihi yapısı korunarak turizme kazandırılmasıdır. Bu proje ile Cizre’nin tarihi, turistik kentsel yapılarından biri iyileştirilerek tarihi ve kültürel altyapısının gelişmesine katkı sağlandı.

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Cizre’deki Mehmet Ağa Kasrı’nın üç farklı bölümünde iyileştirme ve yenileme çalışmaları yapılarak bu alanlar işlevlendirildi. Bu örnek yapıyla geleneksel evlerde oturan mülk sahiplerinin koruma bilinci geliştirildi. Böylece Cizre ilçesinin tarihi ve turistik tanıtımında mihenk taşı işlevi görecek bir mekâna sahip olundu.