Loading...
Siirt’teki Arı Yetiştiricilerine Pervari Balı Pazarlama Eğitimi Verdik 22 Mart 2017 | 20:18
Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Ajansımızın “2016 Yılı Teknik Destek Programı” kapsamında Ajansımıza sundukları “Pervari Balı Kırsal Pazarlama Projesi” başarılı bulunarak kırk arı yetiştiricisine beş gün eğitim verildi.

Siirt’in Pervari ilçesi ve köylerinde bulunan, geçimini bal üretiminden sağlayan kırk çiftçiye “Pervari Balı Kırsal Pazarlama Projesi” kapsamında Siirt’in Pervari İlçesi Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından beş gün boyunca 40 saat eğitim verildi.  Beş ana başlıkta verilen eğitimin konu başlıkları: 1-Arı ürünleri ve modern üretim teknikleri ile genel pazarlama kriterleri, 2-Pervari balının üretiminde kalite ve standardizasyon, 3-Bal pazarlamada kolaylık sağlayacak ürün çeşitliliği ve pazarlama teknikleri, 4-Bal pazarlamada markalaşma ve farkındalığın avantajları, 5-Pervari balının tanıtım ve pazarlamasında uygulanacak etkin stratejik yöntemler.

GAP TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli tarafından 2016 yılında kırk arı yetiştiricisi ile yapılan anket çalışması sonucunda hazırlanmış olan mevcut durum analiz raporu ile on üç ana başlıkta çiftçilerin talepleri sıralandı. Buna göre birincisi pazar ve pazarlama sorunu, ikincisi yayla sorunu, üçüncüsü mevzuat ve desteklemelerin yetersizliği, dördüncü olarakta arı hastalık ve zararlıları sorunu dile getirilmiştir. Pervari balının pazar ve pazarlama sorununun çözülmesi, balın kaliteli ve temiz bir şekilde üretilmesi ve adil fiyatlarla tüketiciye ulaştırılması amacıyla “Pervari Balı Kırsal Pazarlama Eğitim Projesi” hazırlandı.

Türkiye de arıcılık elli yıldır düzenli bir gelişme göstermekte arıcılık girdilerinden ürünlerin pazarlanmasına kadar sektörün deneyimi ve bilgi birikimi artmaktadır. Ülkemiz doğal arı yurdu olarak kabul edilmekle beraber Türkiye’deki arı kolonisi sayısı ve özellikle bal üretimi dünya ölçeğinde önemli olmasına rağmen küresel piyasaya kıyasla arıcılık girdileri, arıcılık bilgisi, arıcılık teknolojisi, arı ürünleri ihracatı sınırlıdır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun 2012 verilerine göre 100 km2 de ortalama 824,8 koloninin bulunduğu ülkemizde, koloni başına ortalama13,9 kg bal hasat edilirken, Çin de bu rakam 48,6 kg, Meksika da 30,9kg, ABD ve Arjantin de 25,4 kg olup Dünya ortalaması ise 19,8 kg’dır. 2002 - 2012 yılları arasında Dünyadaki toplam bal hasadı yüzde 23,5 oranında artmış ancak ülkemizdeki artış yüzde 18,3 düzeyinde kalmıştır. Türkiye Dünyada bal üretiminde 95 bin tonla ikinci sırada, 6,7 milyon kovan sayısıyla da Dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Siirt, Türkiye’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 78. sıradadır. Pervari balı Türkiye’nin en değerli karakovan balları arasında yer almaktadır. Siirt Pervari karakovan balı 2600 rakım yükseklikteki Herekol Dağı eteklerinde ve Çemekare Yaylasında bölgeye has birçok bitki florasından doğal olarak arıların insan eli değmeden ürettikleri özel bir baldır. Siirt in Pervari ilçesindeki dağlarda ve yaylalardaki bitkilerin nektarı oldukça yüksek olup yaklaşık 1200 çeşit çiçeğin bal özlerinden karakovan balı toplanmaktadır. Koyu kıvamlı ve hoş kokulu bir özelliği bulunan Pervari Balı 2003 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.

Eğitime katılan çiftçiler Pervari balının pazar ve pazarlama sorunlarını çözmede yeni teknikleri öğrenip satıştaki tıkanıklığı çözerek 2016 yılında ürettikleri balların tamamını sattılar. Bal da verim ve kalite sorunu, pazar ve pazarlama sorunları çözüldüğü için bal fiyatlarında % 20, çiftçi gelirlerinde % 50 artış sağlandı. Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği ve Siirt Bal Üreticileri Birliği’nin kurumsal kapasitesinde artış sağlandı.

Proje sahibi olan Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği (SAYB) ile proje ortağı olan Siirt Merkez İlçesi Bal Üreticileri Birliği (SİBÜB) üyelerine, en önemli sorunlarının başında gelen Pazar ve pazarlama sorununu çözmede eğitim desteği sunulmuş oldu. Bal üretimindeki niteliksel ve niceliksel artış, satışları olumlu etkileyerek Pervari çiftçisinin ekonomik - sosyal hayatını güçlendirecektir. Böylece Pervari balının ulusal ve uluslararası piyasalarda hak ettiği seviyeye gelmesine katkı sağlayacaktır.