Loading...
Mardin’de Uluslararası Uçurtma Festivaliyle Gökyüzü Şenlendi 24 Nisan 2017 | 00:00
Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali, Ajansımızın desteğiyle Mardin Müze Müdürlüğü koordinasyonunda, Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle 21 - 24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Dört gün süren festival renkli görüntülere sahne oldu.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festivalin amacı özellikle son yıllarda Bölgemizde yaşanan terör olayları nedeniyle Mardin turizmi adına meydana gelen olumsuz algıların kırılması için huzur ve barış ortamının var olduğunu tüm dünyaya göstermektir. Ajansımızda, Mardin’in “Dinler ve Diller Diyarı” sloganında belirtildiği gibi yüzyıllardır hayat verdiği bir arada yaşama bilincine dayanan zengin kültürünü sergilemek adına bu festivalin ana destekçisi olmuştur. Mardin’deki halk ile burayı ziyaret gelen turistlerin bu birlikteliği yaşaması için uçurtma festivaline katkı sağlamıştır. Böylece kalkınmanın sadece ekonomik yönden değil, sosyal ve kültürel açıdan da gerçekleşmesi, refah ve mutluluğun sağlanması için yola çıkıldı.

Mardin’in uçurtma geleneğini canlı tutmak, çocukları gökyüzüyle buluşturmak, onlarla çocukluğunu yeniden yaşamak için küçük büyük herkes uçurtma festivaline akın etti. Yurtdışından ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen profesyonel uçurtmacılar uçurtmalarını, yıllar sonra festival için halka açılan ve “Kartal yuvası” olarak bilinen Mardin Kalesi'nden gökyüzüne bıraktılar. Ajansımız, bir şenlik havasında geçen festivalde küçük büyük demeden çocuk ve yetişkinlere binlerce uçurtma ve dilek feneri armağan ederek insanların sevincine ortak oldu.



Festivalin ilk gününde Mardinli uçurtma severler sabahleyin Mardin Müzesi’ndeki “Uçurtma Atölyesi’nde profesyonel uçurtmacılar ile bir araya geldiler. Profesyonel uçurtmacılar öğrenciler ile “Uçurtma Atölyeleri” gerçekleştirerek hem uçurtma yapımına dair bilgi ve tecrübelerini paylaştılar, hem de devasa uçurtmalar uçurarak gökyüzünü renklendirdiler. Festival, öğleden sonra tarihi birinci caddede Sabancı Kent Müzesi Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na doğru çok renkli bir kortej yürüyüşü ile başladı. Yerel rahvan atlarının, arbanecilerin, tahta bacakların, palyaçoların, akrobatların, sokak müzisyenlerinin, Mardin ile özdeşleşmiş Şahmeranlar ve tarihi kostümlü grupların katıldığı rengârenk bir yürüyüş gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan sahnede birbirinden ilginç gösteriler ve eğlence programları sergilendi. Eski tarihi Mardin’de yüzlerce evin damından dalgalanan uçurtmalarla gökyüzü görsel bir şölene dönüştü. Akşamleyin binlerce dilek fenerinin gökyüzüne bırakılmasıyla yıldızlara doğru salınarak yol aldılar. İlk gün Cumhuriyet Meydanı’ndaki bir konserle tamamlandı. Festival coşkusu, 22 Nisan Cumartesi günü Midyat’a, 24 Nisan Pazartesi günü ise Savur’a taşındı.



Uçurtma severleri bir araya toplayan festivalin en keyifli günü ise, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın da kutlandığı bir panayır buluşması oldu. Bu vesileyle 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda çocuklara unutulmayacak bir bayram hediyesi verilmiş oldu. Geniş bir alanda düzenlenen etkinliğe yüzlerce çocuk aileleriyle birlikte katıldı. Bu panayırda yiyecek, içecek ve alışveriş stantları, çocuklar için oyun alanları, “Eski Çocuk Oyunları Atölyeleri” ve profesyonel uçurtmacıların gösterilerini izlemek için parkurlar kuruldu. Gün boyunca süren danslar, oyunlar, yarışmalar ve yerel sanatçıların konserleri katılımcıları eğlendirdi.

Mardin Valisi Mustafa Yaman festivalde yaptığı konuşmada, geleneksel Mardin Uçurtma Festivali'ni kurumsal hale getirmek için desteklediklerini söyledi. Kentte etkinlik dolayısıyla adeta bayram havasının yaşandığını ifade eden Yaman, "Mardinli hemşerilerimizin desteğiyle Mardin Türkiye'nin en huzurlu kenti haline geldi ve gelmeye devam edecek. Bakın kaç gündür gökyüzü dolu, meydanlar dolu, bu tür etkinliklerimiz devam edecektir” dedi.



Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, bu festivalin Mardin’in özellikle turizmi başta olmak üzere büyük bir hareketlilik getireceğini söyledi. Devletin Bölgede huzurun sağlanması ve ekonomik hayatın canlanması için yaptığı çalışmaların meyvesini verdiğini belirterek, etkinliğin kent ekonomisine, kentin tanıtılmasına ve turizmine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Genel Sekreterimiz “Dicle Kalkınma Ajansı olarak bizlerde uçurtma festivaline katkı sunmak amacıyla destek sağladık. Bu organizasyonun Mardin için çok değerli olduğuna olan inancımızla ilerde de tekrar destek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Organizasyonun koordinasyonu sağlayan Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, kentte ilk defa uluslar arası çapta uçurtma festivali düzenlendiğini söyledi. Uçurtmanın Mardin'de her yaştan çocuğun oyuncağı olduğunu belirten Erdoğan çalışmaların yaklaşık bir ay sürdüğünü, festival için beş bin civarında uçurtma yapıldığını, bunların tarihi evlerin damlarında her yaştan insan tarafından uçurulduğunu bildirdi. Mardin Kalesi'nin özel olarak uçurtma festivali için açıldığını kaydeden Erdoğan, “Profesyonel uçurtmacılar kalede uçurtmalarını uçurdular; Mardin Kalesi'ne uçurtmalar çok yakıştı; uçurtma festivali de Mardin’e yakışıyor. Mardin, rüzgarı eksik olmayan bir şehir, kalede Mardin’in en güzel rüzgar alan yeridir. Geleneksel çocuk oyuncağı olan uçurtma kentte binlerce insanı bir araya getirmek için güzel bir sebeptir; bu festivalin her zaman yapılmasını diliyorum” dedi.

Festival, Mardin merkez ilçe Artuklu’nun yanı sıra Midyat ve Savur ilçelerinde de coşkuyla kutlandı.