Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin yaylalarındaki özgün florada doğal yöntemlerle üretilen “Beytüşşebap Balı” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Ajansımızın desteği, Beytüşşebap İlçe Tarım Müdürlüğünün başvurusu ve Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Murşid Munis’in emekleriyle coğrafi işaret almaya hak kazandı.
Beytüşşebap’ta uzun yıllardan beri süregelen arıcılık sektörünün kırsal kalkınmada öncü rol alması ve markalaşması için gerekli olan coğrafi işaret tescil işlemleri, bal üretiminin ve katma değerinin artırılmasını, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların gelir seviyelerinin yükseltilmesini ve kalite standartlarına uygun özgün Beytüşşebap Balının markalaşmasını sağlamaktadır.
2024 TÜİK verilerine göre Şırnak genelinde 924 işletme arıcılık faaliyetinde bulunmakta bunların 236’sı ise (%26) Beytüşşebap’ta faaliyet göstermektedir. Bunun yanında aynı yıl Şırnak ilimizde üretilen doğal bal miktarı 684 ton, Beytüşşebap ilçemizde üretilen bal miktar ise 213 tondur (%31). Üretilen balın standardizasyonunu sağlayarak üretimde kalitenin yakalanması, ürünün pazara erişim olanaklarını ve bilinirliğini artıracağından arıcılık faaliyetinde bulunan işletme sayısını ve üretilen doğal bal miktarını da artıracaktır.
Coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Beytüşşebap Balının markalaşma etkisi; bölge işletmelerine katma değer olarak geri dönecek, üretimde kalite artışı sağlayarak optimal standartlaşma verimliliği elde edecek, kar ve ciroda çarpan etkisi oluşturacak böylece bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacaktır.