Loading...
Haber Galerisi
Lezzet ve Eğlence Dolu Hasankeyf Turizm ve Gastronomi Festivali 25 Mayıs 2022 | 17:13

Hasankeyf’te ilki düzenlenen Uluslararası Gastronomi ve Turizm Festivali kapsamında gastronomi, doğa ve su sporları ile fotoğrafçılık olmak üzere üç ana temada birçok etkinlik gerçekleşti. Irak ve İran tur operatörü temsilcileri, Makedonya, Bosna Hersek, İran ve ülkemizin dünyaca ünlü fotoğrafçıları ile gezgin ve sporcuların katıldığı festival 21-22 Mayıs 2022 tarihlerinde iki gün sürdü.

Batman Valiliği öncülüğünde, Ajansımız başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizmi Geliştirme Ajansı, Batman Belediyesi, Hasankeyf Kaymakamlığı, Hasankeyf Belediyesi, İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü katkılarıyla festivalin hedefi binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan ilçemiz Hasankeyf’te yöresel lezzetlerin, tarihi ve doğal güzelliklerin yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılmasıdır.

Festivalin açılış programına Batman Valisi Ekrem Canalp, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Âdem Taşkın, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Batman Mutfağı Dünyaya Açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığımızca ilan edilen 21-27 Mayıs 2022 Türk Mutfağı Haftası kapsamında yöremizin lezzetlerini dünyaya tanıtmak üzere ünlü Şef Mehmet Kudat koordinatörlüğünde dünyaca ünlü şefler tarafından sunumlar yapıldı. Festival kapsamında, Hasankeyf Kent Meydanı’nda kurulan tandırlarda pişirilen yöresel lezzetler görücüye çıktı. Festivalin ilk gününde coğrafi işaret tescili alınacak 28 yöresel yemek hazırlanarak tanıtımı yapıldı. Ayrıca tandırlarda pişirilen yöresel yemeklerimizin çekimleri yapılarak belgesel haline getirildi. Vatandaşlarımızın katılımı ile düzenlenen yemek yarışmasında 60 yarışmacı tarafından 60 farklı yöresel yemek pişirilerek ünlü şeflerden oluşan 60 jürinin beğenisine sunuldu. Yöresel yemek yarışmasında çömlekte kışlık türlü yemeği ile birinci olan Nursel Çoban, perde pilavıyla ikinci olan Esra Demir ve kaburga dolması ile üçüncü olan Osman Biçen ödül aldı. Ayrıca yerel mutfak kültürü Uzmanı İlker Aksoy tarafından kaleme alınan ve 90 yöresel yemeğin görsel ve tarifini içeren Batman Mutfağı kitabı katılımcılara ücretsiz dağıtıldı.

Batman’lı Sanatçı Cengiz İmren Konser Verdi

Festivalin ilk gününde başta Cengiz İmren olmak üzere birçok ünlü sanatçı, Pop, Türk Halk Müziği ve Arabesk konserleri ile Batmanlı sevenleriyle buluştu. Binlerce kişinin katıldığı konserde Cengiz İmren’in seslendirdiği eserlere, vatandaşlar da eşlik etti.

Tarihin Gölgesinde Doğa ve Su Sporları

Festivalin ikinci ve son gününde ise doğa ve su sporları etkinliği kapsamında Ilısu Baraj Gölü’nde tüplü dalış gösterisi, kano yarışı, yamaç paraşütü ile suya iniş, ışıklı flybord ve jet ski gösterileri ile Hasankeyf Kalesi’nde kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, çadır kampı ve gece gözlem etkinlikleri yapıldı.

Fotoğraf Tutkunları Batman’ı Tanıtacak

Dünya Fotoğrafçılar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Reha Bilir koordinasyonunda Makedonya, Bosna Hersek, İran ve ülkemizin dünyaca ünlü 17 fotoğrafçısı tarafından Hasankeyf, Gercüş, Kozluk, Sason ve Beşiri ilçelerinde çekilen fotoğraflar dünyanın en büyük sanat galerilerinde sergilenecek.