Loading...
Haber Galerisi
Batman’da Bölgesel Kalkınma Temalı Uluslararası Kongre 25 Mart 2022 | 16:49

Batman Üniversitesi ile Ajansımız iş birliğiyle Batman’da "Bölgesel Kalkınma" teması ile “1. Uluslararası Ekonomi, Siyaset, İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi” düzenlendi.

Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü rektörlük konferans salonunda gerçekleştirilen kongrede kalkınmanın farklı boyutları kapsamlı bir şekilde ele alındı. İki gün süren kongrenin açılış toplantısında Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı bir konuşma yaptı. Programın ikinci gününde çevrimiçi gerçekleştirilen kalkınma ajansları özel oturumunun moderatörlüğünü gerçekleştiren Genel Sekreterimiz başka bir oturumlarda ise konuşmacı olarak yer aldı.

Bu yıl ilki düzenlenen Kongrenin açılış toplantısına Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kongrenin ilk günündeki açılış toplantısında konuşma yapan Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı, Dicle Kalkınma Ajansı olarak Bölgesel Kalkınma temalı bu kongrede yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi.  Kalkınma Ajanslarının Teresa vadisindeki sekiz yoksul eyaletin kalkınması sonucu oluşmuş bir sistemden yola çıkarak oluşturulup günümüze kadar geldiğini ifade etti. Türkiye’de bölgesel kalkınma konulu planlara Güneydoğu Anadolu Projesi ile TRC3 Bölgesi’nin örnek gösterilebileceğini belirtti.

Programın ikinci gününde çevrimiçi gerçekleştirilen “Kalkınma Ajansları” özel oturumunun moderatörlüğünü Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı yaptı. Bu oturumda konuşmacı olarak GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz ve Ajansımızın Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Halis Tuncel yer aldı.

Kongre sonucunda Bölgesel kalkınma için iç potansiyelin oluşturulması, ulusal alandaki hedeflerin bölgesele indirgenerek kalkınmanın daha kolay sağlanacağı dile getirildi. Gerçekleştirilen Kongre kapsamında bölgesel kalkınmanın ekonomik, idari, hukuki, şehirleşme, sağlık, eğitim, kültür, spor, sanayileşme, göç, tarih ve ticaret gibi farklı boyutları ele alındı.