Loading...
Sektörel Rekabet Edebilirlik Çalıştayı Ankara’da Yapıldı 05 Temmuz 2016 | 00:34
Kalkınma Bakanlığı ve OECD işbirliğiyle yürütülen Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi projesi kapsamında TRC3 bölgesi sektörel çalıştayı Ankara’da yapıldı.

Ülkemizde bölgesel ve sektörel rekabet politikalarının iyileştirilmesini ve Kalkınma Ajansları, Kalkınma Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlar arasındaki koordinasyonun geliştirilmesini amaçlayan ‘Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi’ Kalkınma Bakanlığı ve OECD işbirliğiyle yürütülmektedir. 2 milyon $ bütçeye sahip olan proje, % 90 oranında Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.  Proje kapsamında ülkemizdeki bölgelerin rekabet edebilirliğin ölçülmesi ve karlılaştırılmasına dayanak oluşturabilecek gösterge seti ile birlikte bölgelerde öne çıkan sektörlerin belirlenmesi, öncelikli sektörlerin tanımlanmasında merkezi kurumlar ve kalkınma ajansları arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi ve ülkemizde önce çıkan öncelikli sektörlerin yerel boyutunun güçlendirilmesine yönelik faaliyetler yürütülmüştür. 2014 yılının Kasım ayında başlatılan projenin 2016 yılının Eylül ayında tamamlanması öngörülmektedir.

29 Haziran 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen çalıştaya bölgemizin dört ilini temsilen kamu, özel sektör ve sivil toğlum örgütleri temsilcileri ile akademisyenler ve Ajansımız uzmanları katılım sağlamıştır. Çalıştayda proje hakkında genel bir bilgilendirme yapıldıktan sonra TRC3 (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) bölgesinin öncelikli görülen sektörleri hakkında tartışmalar yürütülmüştür.Çalıştayın sonraki bölümünde ülkemiz içn kritik görülen kimya ve makine sanayii sektörlerine ilişkin yerel yansımalar ve bu sektörlere ilişkin gelecek beklentileri istişare edilmiştir. Bölgelerin, ülkemizin 2023 hedeflerine en yüksek katkıyı sunabilmeleri açısından ulusal stratejilerle uyumlu olmak üzere geliştirmeleri gereken stratejilerin yer aldığı Bölge Planı başta olmak üzere bir çok strateji belgesinin bu iki ana sektöre ilişkin vurgulanan kısımları irdelenmiştir.

Çalıştayda, istihdamdaki kayıt dışılığın ve bölgesel veri azlığının analizlere olan olumsuz etkileri, bölgede öne çıkan gıda ve inşaat malzemeleri imalatı ile hazırgiyim sektörünün mecut durumu, lojistik ve ticaretin üretim boyutu, turizm sektöründe yaratılan konaklama kapasitesi ve hizmet sunumu, inşaat sektöründeki uzun vadeli potansiyelin yanısıra makina ve kimya sektöründe yerel girişimci azlığı, bölgedeki büyük ölçekli yatırımları ile sanayide atıl kapasite konuları ele alınmıştır.