Loading...
Sanayide Katma Değer Kazandıracak Enerji Verimliliği Projeleri İmzalandı 17 Nisan 2017 | 00:00
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Ajansımızın ortaklaşa hazırladığı “Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” kapsamında Ajans Bölgemizden başarılı bulunan on adet projenin sözleşmeleri imzalandı.

Ajansımız ile Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) arasında ortaklaşa hazırlanan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın teknik desteğiyle yapılan “Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin sözleşmeleri imzalandı. Ajansımızın ana hizmet binası toplantı salonunda düzenlenen imza törenine Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ'ın yanı sıra proje sahipleri katıldı.

Genel Sekreterimiz, imza töreninde yaptığı konuşmada TRC3 Bölgesi’nde bulunan sanayi işletmelerinin, enerji verimliliği konusunda hazırladıkları projelerle hem kendilerine hem de ülkemize önemli bir katma değer kazandıracaklarını söyledi. Altındağ, “Ajansımızın GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile işbirliği içerisinde hazırladığı “Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” kapsamında Ajansımızın faaliyet gösterdiği dört ilde (Mardin,  Batman, Siirt, Şırnak) verilecek 3 Milyon TL çok önemli bir destektir. Enerjinin dünya çapında çok değerli bir hale geldiği günümüzde, projeleri başarılı bulunan on işletmenin bu destekten yararlanacak olması hem kendileri için, hem Bölgemiz için, hem de ülkemiz için büyük bir önem arz etmektedir. Bu sebeple proje sözleşmelerine imza atmak için burada bulunan şirket yetkililerini tebrik ediyorum” dedi.

2016 yılında GAP Bölgesi’nin tamamını kapsayarak dokuz ilde uygulanan Mali Destek Programının toplam bütçesi 9 milyon TL’dir. Ajansımızın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’ndeki toplam bütçe tutarı 3 Milyon TL olup proje başına verilen azami destek tutarı 450 Bin TL’dir. Ajansımızın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’nden yapılan başvurular arasında on tanesi başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı. Projelere % 50 oranında hibe desteği sağlanacak olup proje sahiplerinin sağlayacağı eş finansman ile birlikte on projenin toplam bütçesi 3 Milyon 242 Bin TL’dir.

Programın konusu GAP Bölgesindeki sanayi işletmelerinin enerji verimliliklerinin artırılmasıdır. Endüstriyel enerji verimliliğini artıran tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması yoluyla, bu işletmelerin enerji tüketim maliyetlerinin düşürülmesine, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasına ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacak projelerin desteklenmesidir. Programın amacı Bölge’de üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusundaki farkındalık arttırılarak, enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Sanayi işletmelerinin enerji maliyetlerinin verimlilik artırıcı tedbirlerin uygulanması yoluyla düşürülerek, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının Bölge sathında yaygınlaştırılmasıdır.

Başarılı bulunan projelerin hayata geçirilmesi sonucunda Bölgedeki sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığın arttırılması; Bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması hedeflenmektedir.