Loading...
Mardin Mutfak Müzesi ve Uygulama Merkezi Projesi İstişare Toplantısı Yapıldı 10 Nisan 2017 | 00:00
Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Ajansımızın Güdümlü Proje desteği kapsamında Ajansımıza sundukları “Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi” projesinin başlangıç toplantısı Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya ev sahibi olarak Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi, Artuklu Belediyesi, Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Mardin Müze Müdürlüğü, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin Eğitim Vakfı, ile Cercis Murat Konağı ve İpek Bulgur yetkilileri katıldı.

Ajansımız güdümlü proje kapsamına alınacak projeleri ilgili paydaşlarla birlikte geliştirmek için ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare etmek üzere başlangıç toplantısı gerçekleştirir. Başlangıç toplantısında projenin gerekliliği, içeriği ve uygulamada yer alması gereken muhtemel aktörler vb. hususlar görüşülür. Bu kapsamda Ajansımız tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile birlikte geliştirilen “Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi” projesinin güdümlü bir proje olarak değerlendirilebilmesi ve somutlaştırılarak uygulanabilmesi amacıyla istişare toplantısı düzenlendi.

Mardin Mutfağı Dünyaya Açılıyor
Mardin’in tarihi kadar özgün ve zengin yemek kültürünü ülkeye ve dünyaya tanıtarak kentin destinasyon merkezi olarak markalaşmasına gastronomi turizmi açısından katkı sağlamak hedeflenmektedir. Projenin amacı, tarihten miras kalan bu özgün ve zengin mutfak kültürü sermayesinin gelecek kuşaklara kesintiye uğramadan, zarar görmeden ve özünü hiç yitirmeden aktarmaktır. Mardin’de gastronomi turizminin başlaması ve gelişmesine yardımcı olmak, yerel mutfak örnekleri ile hobi mutfaklarını geliştirmek ve yerel yemek ustaları yetiştirmektir. Mevcut veya yeni açılacak yiyecek içecek işletmelerinde yöresel yemeklerin üretimi ve markalaşarak pazarlanmasına yönelik faaliyetlere imkân sağlamaktır. Nitelikli turist sayısının ve turizm gelirlerinin artırılması için Mardin’de turizmin çeşitlendirilmesi, inanç ve kültür turizmi yanında bölgenin rekabet edilebilirliğini arttıracak potansiyel gastronomi turizmi stratejik öneme sahiptir. Mardin’de gastronomi turizminin başlaması ve gelişmesi için yerel mutfak örnekleri ile hobi mutfaklarının geliştirilmesi, mevcut veya yeni açılacak yiyecek içecek işletmelerinde yöresel yemeklerin üretimi ve markalaşarak pazarlanmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Proje kapsamında “Mardin Mutfak Müzesi” oluşturmak için, Mardin Artuklu Üniversitesi ile Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) mülkiyetinde bulunan, kentin tarihi yapısının güzel bir örneğini oluşturan Beyt El Kavvas Konağı’nın restore edilerek turizme kazandırılması planlanmaktadır. Mardin’e gelen turist gruplarına,  yiyecek içecek işletmeleri çalışanlarına ve Mardin mutfağını öğrenmek isteyen yöre halkına yönelik yemek kültürünü tanıtacak kurslar düzenlenmesi planlanmaktadır. Mardin yemeklerine ait görsellerin ve video çekimlerinin de olduğu interaktif bir gastronomi web sitesi oluşturulacaktır. Projeye ilişkin Ajans desteği 2 milyon TL olup bütçe uygulama projesinin hazırlanması ile destek miktarı revize edilerek artırılıp azaltılabilecektir.