Loading...
Haber Galerisi
Kızıltepe Tandır Evleri Projesi Hayata Geçirildi 10 Mayıs 2023 | 16:06

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı” kapsamında Ajansımız tarafından desteklenen “Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri Projesinin açılışı gerçekleştirildi.

Kızıltepe Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin proje sahibi, Kızıltepe Kaymakamlığı ile Kızıltepe Belediyesi’nin proje ortağı olduğu Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri Projesi başarılı bulunarak uygulandı. Projenin toplam bütçesi 2 Milyon 173 Bin TL olup Ajansımız tarafından yaklaşık %70 oranında desteklenerek 1 Milyon 508 Bin TL hibe desteği sağlandı.

Proje kapsamında yapılan Tandır Evi Binasının içerisinde toplamda 13 adet tandır kurulmuş bu tandırlardan sekizi geleneksel odun ateşiyle ısıtılan beşi ise doğal gaz sistemine uygun şekilde tasarlanmıştır. Proje uygulama sürecinde otuz kadına tandır ekmeği üretim süreçleri ile ilgili hijyen, temizlik ve ekmek imalatı konusunda eğitim verildi. Kızıltepe’de açılan tandır evleri mahalle sakinlerinin hizmetine sunuldu.

Mevcut durumda günlük olarak ortalama on aile bu tandırlarda ekmek pişirerek ev ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Daha sonra bunlardan yaklaşık 15 kadın tandır evlerinde istihdam edilecektir.

Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri’nin açılışına Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Cıdıroğlu, Ajans Genel Sekreter Vekilimiz Murat Katı ile birçok davetli katıldı. Açılış merasiminde yapılan kurdele kesiminin ardından katılımcılar tandır evini gezip, ekmek yapan kadınlarla sohbet ederek, tandırlarda pişen ekmeklerin tadına baktılar.

Açılışta konuşan Kaymakam Cıdıroğlu “Tandır bu bölgede önemli ve bu projede iyi düşünülmüş bir plan. Gönül ister ki diğer mahallelerimize de yayalım.  Arkadaşlarımızın yaptığı araştırmaya göre geçmişte 15 çeşide yakın tandır ekmeği vardı ancak günümüzde 4 çeşit tandır ekmeği üretilmektedir. Bizler seri üretimin yanında geçmişte kalan ekmeklerimizi araştırıp bunları da üretmeye çalışacağız. İlk etapta günlük 3 bin 500 civarında ekmek üretilmesi hedeflenmektedir. Burası dışında satış noktaları da düşünüyoruz. Parkımızda yer alan tandır evimizin yanındaki işletmeyi belediye olarak kooperatifimize tahsis ettik. Burada ekmeğin yanında çilek bahçesindeki çileklerimizden yapılan dondurma, reçel gibi ürünlerimizin de satışını yapacağız inşallah. Bunun dışında belli caddelerde satış noktaları kurmayı düşünüyoruz” dedi.