Loading...
Harvard'lı Akademisyenlerden Mimari, Kültür ve Bilim Sempozyumu 18 Mart 2011 | 16:49

Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma Harvard Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Gülru Necipoğlu ve New England Türk Amerikan Kültür Derneği Başkanı Erkut Gömülü, AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mardin Milletvekili Sayın Cüneyt Yüksel, Harvard ve Artuklu Üniversitesi arasında kurulmuş olan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu işbirliğinin sürmesi temennisinde bulundu. Mardin‘i 100. yıl vizyonuna hazırladıklarını belirten Yüksel, ”Mardin‘i 2023 yılında Avrupa‘nın kültür başkenti yapmak için önümüze bir hedef koyduk. Bu tarihi dönüşümü gerçekleştirerek Mardin‘in UNESCO Dünya Kültürel Miraslar Listesi’ne alınması için çalışıyoruz.Yıllık 5 milyar dolar ihracatı olan, 3 milyar dolar turizm gelirine sahip olan Mardin 2023 yılına hazır hale gelecektir.”dedi. Bu çalışmaların bütün Türkiye’deki tarihi kentlere örnek oluşturacağını da sözlerine ekledi.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, 375 yıllık Harvard Üniversitesi ile 2 bin yıllık Süryani akademisi ve bugün yeni kurulan Artuklu Üniversitesi‘nin birlikte faaliyet yapmasının Mardin için büyük bir şans olduğunu belirtti.

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kafadar, bu iki Üniversite’nin akademik platformda işbirliği girişiminde bulunmalarının, hem Artuklu Üniversitesi’nin gelecekteki akademik gelişimi hem de Mardin‘in sahip olduğu özgün mimari, tarihi ve kültürel özelliklere sahip çıkılması açısından önemli bir proje haline dönüşmesi temennisinde bulundu.

“Mardin’in Mimari Mirası ve Kadim Geçmişi ile İlişkisi”, “El–Cezeri ve Eseri: Bir Bilimsel ve Kültürel Yaratıcılık Örneği”, “Ortaçağ ve Osmanlı Dönemlerinde Mardin Tarihine Bakışlar” ve “Bölgenin Kültürel ve Entelektüel Tarihi üzerine Çalışmalar”  başlıklarından oluşan dört oturumluk sempozyum birçok önemli konuşmacının değerli sunumlarıyla tüm gün sürdü.

Sempozyum; Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Mardin Valiliği, Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin Belediyesi, Harvard Üniversitesi ve Mardin Milletvekili Sayın Cüneyt Yüksel"in işbirliği ve katkıları ile gerçekleştirildi.