Loading...
GAP BKİ ile Üç Kalkınma Ajansından İşbirliği 07 Ekim 2015 | 00:00
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) teknik desteği kapsamında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren üç kalkınma ajansına yönelik hibe desteği protokolü imzalandı.

Şanlıurfa’da GAP BKİ Başkanlığı’nda gerçekleştirilen protokol imzalama törenine Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün yanı sıra GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Bölge’de faaliyet gösteren DİKA, İKA ve Karacadağ Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) teknik desteği ile hazırlanan "GAP Bölgesi'nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı" ve "GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı" kapsamında üç Ajans’a 2016 yılı için 14 milyon 550 bin lira hibe desteği sağlanacaktır.

Hibe desteğinden Ajansımıza bağlı Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illeri, Karacadağ Kalkınma Ajansı’na bağlı Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri, İpekyolu Kalkınma Ajansı’na bağlı Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illeri faydalanacaktır.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de özellikle enerji alanında çok israf yapıldığını, alınacak küçük tedbirlerle bu israfın önüne geçilebileceğini ifade etti. Fabrikalarda, kurumlarda ve evlerde yüzde 50 enerji tasarrufunun sağlanabileceğini vurgulayan Küçük, "Eğer bu tasarruf sağlanabiliyorsa bu demek ki orada yüzde 50 israf vardır. Eğer israf varsa bereketsizlik vardır. Bunun bilincine varılması konusunda sanayide enerji verimliliği çalışmasını çok önemli buluyorum. İyi örnekler ortaya konulduğunda insanların dikkatini çekerek insanları o yöne mutlaka yönlendirecektir" diye konuştu.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil’de Bölge’de tespit ettikleri organik tarım, yenilebilir enerji ve turizm alanlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu alanların alt yapılarını oluşturduklarını ve mali destek programları geliştirdiklerini kaydeden Karahocagil, 2016 yılı için organik tarıma yönelik “GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” ile 5,5 milyon liranın üzerinde hibe desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Ayrıca Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projesine yeni bir bakış açısı getirerek sanayi tesislerinde enerji verimliliğini artırmayı hedeflediklerini anlatan Karahocagil, şöyle devam etti: "Sanayi tesislerimizde enerji verimliliği artık bir mecburiyet. Tesislerin bunu kanunen en yakın zamanda yapmaları lazım. Hem bunun ön çalışmalarını yapmış olmak hem tesislerimizi uyarmak, bilgilendirmek, nasıl yapıldığını göstermek anlamında “GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” ile 9 milyon liralık hibe desteği öngörüyoruz. Bugün İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajanslarıyla imzaladığımız protokolle bu projeleri başlatıyoruz."

İmzalanan protokoller ile 2016 ve 2017 yıllarında Almanya Nürnberg’de düzenlenecek olan “Uluslararası Organik Tarım Fuarı'na (BIOFACH) GAP BKİ ile DİKA, İKA ve Karacadağ Kalkınma Ajansları ortak katılım sağlayacaktır.