Loading...
“Coğrafi İşaretler Projesi” İkinci Toplantısı Batman’da Yapıldı 10 Ekim 2016 | 15:40
Sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili amacıyla “TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi” için ikinci toplantı Batman’da gerçekleştirildi.

Ajansımız tarafından organize edilen projenin hayata geçirilmesi için Mardin’de gerçekleştirilen ilk tanıtım toplantısının ardından ikinci toplantı Batman’da yapıldı. Toplantıya dört ilin üniversiteleri, ticaret ve sanayi odaları, tarım müdürlükleri, ziraat odaları, GAP Teyap ile Harran Üniversitesi ve çeşitli meslek kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Coğrafi İşaretler Projesi’nin amacı TRC3 Bölgesi’nde (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili ile değerinin yükseltilmesi, ürünün özgünlüğünün korunması, üretim yapan çiftçi ile üretim ve pazarlama zinciri içinde yer alan aktörlerin gelirlerinin arttırılması yoluyla yerel kalkınmanın sağlanmasıdır.

Batman’da gerçekleştirilen ikinci toplantıda coğrafi işaret adayı olabilecek özgün tarımsal ürünlerin belirlenmesi, bu ürünlere coğrafi işaret alınması için gerekli teknik ve idari çalışmaların ilgili kurum, kuruluşlar ile işbirliği içinde yürütülmesi hedeflenmiştir.

Toplantının açılış konuşmasında Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ projeyi önemsediklerini bu konuda Siirt’in başı çektiğini, Mardin’in bir nebze, Batman ve Şırnak’ın ise yerel ürünlerinin çok fazla olmasına rağmen bunların mutlaka tescil edilmesi gerektiğini belirtti. Altındağ “Coğrafi işaretler o kentin ve Bölge’nin kimliğidir; örneğin çilek dendiği zaman aklımıza Sason (Batman) geliyor, fıstık dendiğinde Siirt, Badem şekeri dendiğinde ise Mardin’i hatırlıyoruz” dedi.

Toplantıyı organize eden Ajans’ın Dış İlişkiler ve Fonlar Birimi Başkanı Murat Erçin coğrafi İşaret adayı ürünlerin seçimine yönelik geliştirilen teknik prosedür konusunda bilgi verdi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar yaptığı sunumda coğrafi işaretli ürünlerin üretiminin korunması, ticaretinin geliştirilmesi, kırsal alanlarda ekonomik aktivitelerin sürdürülebilir hale gelmesi ve iç göçün engellenerek azaltılmasında alınacak patentlerin büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Bölge’ye çeşitli ekonomik ve sosyal faydalar sağlaması hedeflenmektedir. Coğrafi işaret özellikle ürüne katma bir değer sağlayarak bazı ürünlerde yaklaşık olarak iki kat fiyat artışı sağlamaktadır. Ayrıca coğrafi alan adıyla anılan ürün aynı zamanda ait olduğu bölgenin yerel kimliğini güçlendirerek bu kimliğin bir parçası olmaktadır.