Loading...
Haber Galerisi
Batman’da Türkiye’nin En Büyük İcathane Laboratuvarı Açıldı 22 Eylül 2022 | 14:01

Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Ajansımızın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen “Batman İcathane Laboratuvarı” projesinin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ile Vakfın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ajansımızın “2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı” kapsamında Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Batman Temsilciliği tarafından hazırlanan “Batman İcathane Laboratuvarı” projesinin açılış töreni Batman Üniversitesi merkez kampüsünde yapıldı. Türkiye Gençlik Vakfı’nın proje sahibi, Batman Belediyesi ile Batman Üniversitesi’nin proje ortağı olduğu “Batman İcathane Laboratuvarı” projesinin açılışı geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Projenin toplam bütçesi 2 Milyon 365 Bin TL olup Ajansımız tarafından %90 oranında 2 Milyon 118 Bin TL hibe desteği sağlandı.

Açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ile TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Necmettin Bilal Erdoğan’ın yanı sıra, Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu, Ak Parti Batman İl Başkanı Akif Gür ile Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Projenin amacı, Cumhurbaşkanlığı kalkınma planlarında da yer alan, Türkiye Teknoloji Hamlesi Projesi, Teknofest Projesi ve 1 Milyon Yazılımcı Projesiyle devletimizin ülke çapında yapmaya çalıştığı Teknolojik kalkınmayı hedefleyen projeleri bölgeye özgü bir şekilde uygulamaktır. Bölgemizin istenen seviyede faaliyet gösteremediği AR-GE yapma, teknolojik ürün ile prototip geliştirme, verimlilikle katma değeri artırma, proje yazma ve yönetme gibi alanlardaki açığını kapatmak için tam donanımlı laboratuvar ve atölye tesisi kazandırmaktır.

Batman’da kurulan “Batman İcathane Laboratuvarı” projesiyle ilk, orta, lise ve üniversite seviyelerinde ihtiyaç duyulan teknolojik laboratuvar, AR-GE merkezi, gelişmiş atölye ihtiyacı karşılanmış oldu. Böylece belediyeler ile milli eğitim müdürlüklerinin ortak çalışmalarıyla düzenlenecek workshoplarda küçük yaştaki öğrencilere yaşlarına uygun teknoloji eğitimleriyle erken yaşta teknolojiye ilgileri artacak bu vesileyle uzun vadede teknolojik alt yapısı kuvvetli bir insan gücünün oluşmasına katkı sağlanacaktır.

Proje yazma ve yönetme eğitimleriyle proje fikri geliştirebilen, proje yazabilen ve yönetebilen profesyonel projeciler kazandırılmış olacaktır. Öğrenciler web-mobil site kodlama, robotik kodlama, robot otomasyonu, endüstriyel tasarım, prototip geliştirme ve donanım tamiri eğitimleri ile yazılımın temel kısımlarını uygulamalı olarak öğrenecektir.

Proje kapsamındaki bu çalışmalar neticesinde bölgemizdeki yoğun genç nüfusu donanımlı iş gücüne çevirerek ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknoloji hamlesinin insan gücü ortaya çıkarılmış olacaktır.