Loading...
Ajansımızın Desteğiyle Dünya Kenti Mardin’de 18. Ulusal Turizm Kongresi Yapıldı 23 Ekim 2017 | 00:00
Türkiye’nin en büyük turizm organizasyonu olan “Ulusal Turizm Kongresi” Mardin’de gerçekleştirildi. 18. kez düzenlenen kongre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ilk kez Mardin’de yapıldı.

Ulusal Turizm Kongresi ilk kez düzenlendiği 1990 yılından bu yana, her yıl ülkemizin önemli turizm merkezlerinden birinde düzenlenmektedir. Ülkemizin turizm sektörünün otoritelerini bir araya getiren organizasyonda alanında duayen olan isimler çeşitli değerlendirmelerde bulunuyorlar. Turizmin her yıl yeniden ele alındığı kongre bu yıl ilk defa Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Mardin’de düzenlendi. Kongre, Mardin Valiliği’nin himaye ve koordinasyonunda, Ajansımızın teknik ve mali desteğiyle, Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) iş birliğiyle gerçekleştirildi. Akademi ve iş dünyasından geniş kapsamlı bir katılımın "Kültür Turizmi" temasıyla ele alınacağı 18. Ulusal Turizm Kongresi’nin Mardin’e ve Bölge turizmine büyük bir katkı sağlaması beklenmektedir.

Kongrenin asıl amacı turizm sektörüne katkıda bulunmak olmakla birlikte yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarının Kongreye bilimsel katkı ve danışmanlık yapmalarını sağlamaktır. Saygın bir bilimsel toplantılar dizisi oluşturmaya katkıda bulunmak ve turizm alanındaki makale çalışmalarını teşvik etmektir. Kongreye bu yıl 250’yi aşkın akademisyenin yanı sıra ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sektör temsilcisi sivil toplum örgütleri katıldılar.

Kongre’nin açılışına Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Mardin Milletvekilleri Orhan Miroğlu ile Ceyda Bölünmez Çankırı, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) Başkanı Kemal Nehrozoğlu ile Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ katıldı.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman yaptığı açılış konuşmasında Mardin in binlerce yıllık tarihi ve kültürel birikime sahip olduğunu belirten Yaman, Mardin in asırlardır bereketli Mezopotamya Ovası na bekçilik yaptığını söyledi. "Farklı dinler ve diller asırlar boyu bir araya gelmiş, dünyada eşine az rastlanır bir miras ortaya çıkmıştır. Taşların konuştuğu şehir olarak bilinen Mardin de gezerken bu işçiliğin inceliği ve evlerin güzelliği başınızı döndürecektir. Belediyeye yapılan görevlendirmeden sonra turizmin gelişmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Mardin’in turizminin en büyük dezavantajı altyapı eksikliğidir. Bunun farkında olduğumuz için eksiklikler üzerine çalışıyoruz. Mardin e gelen turistlerin rahat etmeleri için yol çalışmalarımız devam etmektedir. İş adamlarının ve tur operatörlerinin bu destinasyonu ön sıralara almasını arzu ediyoruz” dedi.



Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı konuşmada Kongre’nin Mardin’de yapılmasının Mardin’e katma değer kazandıracak çok kıymetli bir organizasyon olduğunu söyledi. Mardin’in tarihi ve kültürel anlamda çok zengin olduğunu, bu zenginliğin iadeyi itibarını yapmaya çalıştıklarını söyledi. “Turizmin çok destinasyonu var; yemeğinden tutun insan kaynaklarına kadar birçok yönü bulunuyor. Elimizde turizmin bütün zenginlikleri var. Turizmin Mardin’e öncü olacağını Türkiye’nin dünyaya açılan penceresinde Mardin’in en önde yıldızı parlayan bir kent olacağının düşünce ve heyecanındayız. Mardin’de son dönemlerde çok güzel bir hava yakalandı. Mardin, turizm olarak bu işe hazır. Sürdürülebilir bir turizmin olabilmesi için planlı bir turizmden bahsetmemiz gerekiyor. Bizlerde ilgili paydaşlar olarak bunu pozitife çevirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından sektör oturumlarına geçildi. İlk oturumda Türkiye’deki turizmin en yetkili isimleri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin ile oturum başkanı Turizm Akademisyenleri (TUADER) Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna tarafından çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Dört gün süren Ulusal Turizm Kongresinde otuz oturum, bir çalıştay ve son olarak bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Kongrenin sonunda, Türkiye’nin turizm alanındaki en yetkili otoritelerine Mardin ve çevresine yönelik olarak düzenlenen kültür gezisi ile kadim şehrimizin tüm güzelliklerini gösterme ve tanıtma imkânı oldu.