Loading...
Ajansımızdan Batman’da Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme Toplantısı 02 Ocak 2017 | 00:00
Hükümetimizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için geliştirdiği yeni yatırım hamlesi kapsamındaki “Cazibe Merkezleri Programı” hakkında Ajansımız tarafından Batman’da bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yatırımcı ve yatırımcı adaylarının davet edildiği toplantı, protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Cazibe Merkezleri Programı bilgilendirme toplantısı Batman Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi.  Toplantıya Batman Valisi Ahmet Deniz, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Kara, kaymakamlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Batman’daki yatırımcı ve girişimciler katıldı.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı açılış konuşmasında, Başbakanımızın açıklamış olduğu Cazibe Merkezleri Programı’nın bilgilendirme toplantısını Dicle Kalkınma Ajansı’nın bir program dâhilinde anlatmaya ve yatırımcıların ayağına gitme çalışmalarını başlattığını söyledi. Bunların üçüncüsünün Batman’da yapıldığını ifade eden Genel Sekreterimiz hükümetimizin açıklamış olduğu bu teşvik programının son dönemlerde Bölgemizin kalkınması için en kıymetli çalışma olduğunu belirtti. “Bakıldığı zaman dünyada neredeyse yirmi ülkenin bütçesinden fazla atmış üç milyar dolarlık bir yatırım paketi var. İçinde üretimin ve istihdamın olduğu ve bu Bölge’nin ayağa kalkması için ne gerekiyorsa yapılan çok kıymetli bir çalışma. Yani Cumhuriyet tarihimizden bugüne kadar yaklaşık yirmiye yakın teşvik paketi açıklandı. Ama bunun gibi ayağı yere basan, işsizliği önleme noktasında önemli tedbirler alan, göçü engelleyen bir çalışma olmamıştı. Onun için bu programı bizde yatırımcıların birebir ayağına giderek anlatmayı uygun gördük.

Genel Sekreterimiz: Babanın Oğluna Yapmadığı Kıymetli Bir Hadise.!

Altındağ, “Düşünün öyle bir teşvik paketi ki araziyi size veriyor, sonra fabrikanın anahtar teslimini yapıyor, daha sonra size makine alımı için dört yıl faizsiz kredi veriyor, sonra o aldığınız makineleri size teminat olarak kabul ediyor. Daha sonra işletme kredisi için beş yıla yakın düşük faizle işletme kredisi veriyor. Bazı kamu alacaklarında size alım garantisi veriyor. Yani babanın oğluna yapmadığı çok kıymetli bir hadise; aslında ne kadar değerli olduğunu buradan anlayabiliyoruz. Her yönüyle bakıldığı zaman yatırım yapmamak için bir neden yok; dolayısıyla bunu gerçekten değerlendirmek gerekiyor. Yatırımcıları bu Bölgeye çağırmak için İstanbul’da, İzmir’de, Kocaeli’de, Bursa’da, Antep’te, Adana’da yoğun olarak yaşayan hemşerilerimizi buraya çekmek için çalışmalarımıza başladık. Burada yatırımların olmasını, işsizliğin ortadan kalkmasını, göçün önlenmesini ve Bölgeler arası eşitsizliğin ortadan kalkmasını önemli şekilde etkileyecektir. Onun için biz bu programa yüzyılın hadisesi olarak bakıyoruz” dedi.



Genel Sekreterimiz, “Burada yatırımcının en önemli rahatlığı sadece Kalkınma Bankası ile muhatap olacak olması. Daha önceki yatırımlarda bürokratik engellerle boğuşan yatırımcının başı dönüyordu öyle bir şey kalmadı. Ajansımızın içinde olduğu ‘Tek Durak Ofis’ çalışması vardı buda gerçekleşti. Yatırımcının işi Kalkınma Bankası üzerinden tek kanaldan yürüyecek. Ajans olarak bizde onların taşra teşkilatı olacağız. A dan Z ye bitinceye kadar işlerin takibini Kalkınma Bankası yapacak. Yatırımcı daha önce açıklanmış olan altıncı Bölge teşvik paketi ile birlikte Cazibe Merkezleri Programından da faydalanacak. Bir teşvik paketi açıklandığı zaman yasa gereği diğerinin hükmü kalmaz. Ancak devlet ilk defa bu Bölge’ye batı ile arasında pozitif ayrımcılık yapmış oluyor. Yani danışmanlık hizmetinden her türlü hizmeti veren bir teşvik paketi var. Yatırımcı burada üretimin ve istihdamın olduğu kalemler üzerinde duracak. Kobilerden daha büyük olan şirketler bu cazibe merkezleri programına iştahla bakmaktadır. Bakanlık ile gelen talepleri değerlendirdiğimizde büyük yatırım hamleleri düşünceleri olduğunu görüyoruz” diyerek Ajans’ın her zaman yatırımcıların emrinde olacağını belirtti.

Batman Valisi Ahmet Deniz’de konuşmasında şunları söyledi. “Öncelikle gündemdeki terör saldırıları ile ilgili olarak bunlara sadece bir terör saldırısı olarak bakmamak lazım. Özellikle şunun için saldırıyorlar, ekonomik olarak Türkiye’yi bir darboğaza sokarak, ülkeyi dünya kamuoyunda istikrarsız, güvensiz bir ülke durumuna getirmektir. Yabancı sermaye gelmesin, yatırım olmasın, kalkınma olmasın diye; ama biz bu belaları def edeceğiz, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu millet özellikle işadamlarımız inadına elindeki imkânları, yatırımlara yönlendiriyor. Bizim burada yeni ve iyi yatırımlarla rekabetçi, sürdürülebilir üretimle bu Bölgeleri kalkındırmamız gerekiyor. Bölgemizin en önemli problemi işsizliktir; TRC3 Bölgesi aşağı yukarı yüzde yirmi beş ile Türkiye’nin işsizlik oranının en yüksek olduğu yerlerden biri. Biz Batman olarak Cazibe Merkezleri Programından en fazla yatırım alan il olmak istiyoruz. Organize Sanayi Bölgemizde yerle ilgili ciddi bir sıkıntımız var; yatırımcıya verecek boş arsamız yok. Onun için 2017 yatırım programında Organize Sanayi Bölgesini büyütme ile ilgili çalışmamız geçti; kamulaştırma çalışmalarına başlıyoruz. Allah izin verirse bu problemi çözeceğiz ve yatırımcılarımız gelip yatırımlarını rahat bir şekilde yapacaklar” dedi.



Batman Valisi: Ben Şu Anda Yatırım Yapan Kazanacak Diyorum.!

Vali Deniz, Batman’ın güzel tarafının işadamlarının girişimci ruhu olan, kendine güvenen, risk alan, sıkıntılı dönemlerde bile ben şehrime, ülkeme güveniyorum, yatırım yapacağım diyen bir azmi olan işadamı profiline sahip olduğunu belirtti. Deniz “Bütün işadamlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Vatanperverlik bu sıkıntılı durumlarda gerçekten yatırım yapmak, ülkesine sahip çıkmaktır. Allah izin verirse biz bunları aşacağız. Ben şu anda yatırım yapan kazanacak diyorum; Batman olarak, Türkiye olarak, kim yatırım yapıyorsa kazanacak. Valilik olarak biz yatırımcı olan herkes için elimizde yapabileceğimiz ne varsa yapacağız. Özellikle Dicle Kalkınma Ajansımız burada yatırım destek ofisi gibi çalışacak; yatırımcılarımızın bütün işlerini takip edecektir. Biz bürokrasiyi azaltarak elimizden geldiği kadar hızlı bir şekilde yeni fabrikaların kurulmasını arzu ediyoruz. Bu çalışmanın ilimiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Emin Paça tarafından katılımcılara bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verileceğini ifade etti. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacağını belirtti.

Beş bölge olarak ele alınacak ve bu bölgelerde 8 cazibe merkezi bulunacaktır. Üçüncü Bölge, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin olmak üzere üç cazibe merkezinden oluşuyor. Batman, Siirt ve Şırnak illerinin dâhil olduğu bu bölgede imalat sanayi yatırımlarına ağırlık verilecektir. Böylece özellikle imalat sanayi açısından tüm dünyada en cazip olanakların sunulduğu yatırım ortamı koşullarına sahip bir bölge haline gelmiş oldu. Her bir bölgenin, belirli bir alanda uzmanlaşmasının sağlanması, bu bölgelerin rekabet gücünü yükseltecek, bölgeler arası gelişmişlik farkını güdümlü bir anlayışla kapatacaktır.

Yatırımın en başından başlamak suretiyle fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacağı, hatta belli yatırım kalemlerinde kamu alım garantisinin sağlanmasıyla pazar koşullarının da önemli ölçüde iyileştirildiği bir program hayata geçirilecektir. Böylece beş ana sorun olarak belirlenen işsizlik, az gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir.
Özel sektöre yönelik olarak geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ön talep başvurularının alımına başlanmış olup, Ajansımız başvuru süreçlerinin yürütülmesinde ve yatırımların izlenmesinde Kalkınma Bankası üzerinden yatırımcılara teknik destek verecektir.

Batman’daki özel sektöre yönelik gerçekleştirilen detaylı bilgilendirmenin ardından “Cazibe Merkezleri Programı” konusunda katılımcıların merak ettikleri sorular cevaplandırıldıktan sonra toplantı sona erdi.