Loading...
Ajans Desteğiyle Türkiye’nin En Gelişmiş Çelik Boru AR-GE Laboratuarı Kuruldu 24 Ağustos 2016 | 00:00
Ajansımızın 2014 Yılı Sektörel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında Mardin’de Dicle Boru Sanayi AŞ’nin “Dicle Boru Rekabetçi Yapı Güçlendirme” adlı projesi desteklenerek Türkiye’nin en gelişmiş AR-GE ve Kalite Kontrol Laboratuarı kuruldu.

Mardin’de Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Dicle Boru Anonim Şirketi Türkiye genelinde bu sektörde faaliyet gösteren 26 çelik boru üreticisi firma arasında TSE Belgeli en gelişmiş AR-GE ve Kalite Kontrol Laboratuarı sahibi oldu. Bu örnek teşkil eden Laboratuarın Mardin’de kurulmuş olması Ajansımız adına ayrı bir gurur kaynağı oldu. Ajansımız tarafından yaklaşık % 40 oranında desteklenerek 296 Bin TL hibe desteği sağlanan proje ile birlikte toplam bütçesi 744 Bin TL olan son teknoloji ürünü bir laboratuar sektöre kazandırıldı.

2009 yılında faaliyete başlayan Dicle Boru Sanayi Ticaret A.Ş. Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin m2 açık alan ve 2.500 m2 kapalı alana sahip çelik boru üretimi sektöründe faaliyet gösteren bir işletmedir. Tüm altyapı boruları, petrol ve doğalgaz hattı boruları, sondaj boruları ihtiyacını karşılayabilmek adına spiral kaynaklı çelik boru ve filtreli çelik boru üretimi yapmaktadır. Tesiste ileri teknolojiyle donatılmış 1 adet spiral kaynaklı çelik boru ve 1 adet sondaj borusu yer alan üretim hattı yıllık 30 bin ton üretim kapasitesine sahiptir.

Projenin amacı pazar payının düşük olmasının en büyük sebepleri arasında yer alan laboratuar eksikliği nedeniyle belgelendirme yapılamamakta ve tedarikçi firmaların istediği raporlar sağlanamamaktaydı. Dışarıdan alınan laboratuar hizmetlerinde firma zorluklar yaşamakta ve yüksek maliyetler ödemek zorunda kalmaktaydı, proje temelde bu gereklilik üzerine hazırlanmıştır.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, Ajans uzmanları ile birlikte firmayı ziyaret edip çalışmaları yerinde gördü. Genel Sekreterimiz, firmaları teşvik ederken sürdürülebilir olan ve istihdam sağlayan firmalara öncelik verdiklerini söyledi. Dicle Boru’yu desteklerken, yatırım politikalarını gerçekçi ve inandırıcı bulduklarını bunun için inisiyatif alarak yatırımı destekleme kararı aldıklarını belirtti. Altındağ, "İşletmenin AR-GE ve kalite analiz laboratuarı kendi alanında bir ilk. Bu bizim için önemli bir gelişme. Ajans olarak belli ve katı kurallarımız var. Bütün değerlerimizi hareketlendirecek, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak hale getirmeyi amaçlayan projeleri desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Şirketin pazar payının artırılabilmesi için üretilen ürünlerin kalitesini yükseltme işletme açısından oldukça önemlidir. Eski sistemde üretilen borularda hata payı yaklaşık % 3 iken proje kapsamında satın alınan yeni makineler sayesinde hata payı % 1’e düşürülmüş oldu. Özellikle güvenliğin ön planda tutulduğu enerji ve doğalgaz boru hatları için hata payında  % 2’lik fark büyük bir önem arz etmektedir. Bu alanda gerçekleştirilen kamu ihalelerinde firma yeterli koşulları taşıyamadığından teklif verememekteydi. Bu sayede üretimdeki iyileşme sayesinde kamu ihalelerine katılım sağlanacaktır. Yüksek teknoloji test cihazları sayesinde yenilikçi ve modern yöntemlerle firmanın faaliyet gösterdiği pazarlarda rekabet gücünün artırılması, ihracat kapasitesinin büyümesi, pazarda söz sahibi olabilmek ve bu sayede istihdam olanaklarını arttırarak bölgesel düzeyde işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamaktı.

Projenin hayata geçirilmesi sonucunda altyapı sektörüne yönelik çelik boru üretimi yapan firma temin ettiği test cihazları ile modern teknolojiye sahip nitelikli bir laboratuar kurdu. Böylece projenin temel faaliyetleri tamamlanmış olup bu sayede kendi ürettiği borular üzerinde testler gerçekleştirebilmektedir. Üretimde hata payı oranı indirgenmiş olup firma faaliyet gösterdiği sektörde rekabet gücünü ve pazar payını hızla artırmaktadır. Firma proje öncesindeki üretim imkânlarına bağlı olarak yurt içinde % 1’lik pazar payına sahip iken proje sonrasında laboratuar kurulumu sayesinde yurt içi pazar payının % 9’a yükseltmeyi hedeflemektedir. Proje sonrasında üretim artışına bağlı olarak çalışan sayısı 17’den 40 kişiye yükselmiş oldu.

Ziyaretin ardından Dicle Boru A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Altın tarafından Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ’a katkılarından ötürü plaket takdim edildi.